070 33 66 500 info@tbafbouw.nl

Tijdens een renovatie van een woning uit de jaren 60 heeft een stukadoorsbedrijf platen op de binnenwanden (bestaande uit oud stucwerk) verlijmd met een speciale pur lijm. Vervolgens heeft het bedrijf de platen vastgezet met pluggen. Na het stellen van de platen is een zelfklevend wapeningsweefsel op de naden aangebracht. Daarna is het oppervlak van de platen voorzien van een hechtlaag en een gestukadoorde afwerking. Tot slot was het oppervlak sausklaar afgepleisterd. Na de werkzaamheden werden de verwarmingen opgestookt. De renovatie vond plaats in een koude periode en het woning was open en onverwarmd. Na enige tijd werden er scheuren zichtbaar in de wanden en plafonddelen. De opdrachtgever trok aan de bel en verzocht Technisch Bureau Afbouw om de schade te onderzoeken.

‘In de woonkamer van de woning zag ik aan het oppervlak van de linker wand op twee gedeelten verticale rechtlijnige scheuren’, vertelt Ed van der Plas, stukadoorsexpert van Technisch Bureau Afbouw. ‘De scheuren varieerden van beneden naar boven in diepte. Ik besloot om een scheur open te maken. Achter de scheur was een overgangsnaad tussen de platen zichtbaar. De PIR isolatie was vanaf de zijkanten van de platen teruggetrokken. Hierdoor was op deze naad de onderliggende gestukadoorde afwerking zichtbaar. Hier kwam een koudebrug of warmtelek voor.

In de achterkamer van de woonkamer zag ik ook een verticale scheur zitten. Ik had de scheur op 45 en 200 cm vanaf de vloer opengemaakt. Na het verwijderen van de gestukadoorde afwerking, gipsplaat en PIR schuim was een openstaande naad tussen de platen zichtbaar. De wijdte van de naad bij de PIR schuim was veel groter dan de hierboven gelegen gipsplaten. Ook ter hoogte van de tussenwand had ik een opening op een scheur in de wandafwerking gemaakt. Hier zag en voelde ik tussen isolatieplaten een openstaande naad. In de slaapkamer was aan op de rechter tussenwand een fijne, verticale scheur zichtbaar. Ook hier heb ik de scheur opengemaakt. Op een hoogte van 80 cm vanaf de vloer was te zien dat de PIR isolatie zich had teruggetrokken langs deze naad. De ondergrond was hier duidelijk zichtbaar.

Op basis van mijn onderzoek kon ik concluderen dat de gestukadoorde afwerking en de platen met PIR isolatielaag voldoende hechtten op de ondergrond. Ik had geen verende of opbollende delen van de afwerking geconstateerd. De verticale scheuren aan het oppervlak van de wandafwerking kwamen voor op de naden tussen de platen. De scheuren waren strak rechtlijnig en varieerden per scheurlengte in diepte. Na het verwijderen van de wandafwerking bleek dat de PIR schuim zich op de naden had teruggetrokken (krimpgedrag). Hierdoor waren de openstaande delen van de ondergrond zichtbaar geworden. De openingen vormden een doorgang van kou en/of warmte en stonden bloot aan oppervlaktecondensatie. In de toekomst kon dit leiden tot schimmelvorming op de wanden.

De oorzaak van de schade was de instabiele/vervormde PIR schuimlaag. Maar waarom kromp de PIR schuimlaag? Dit was een vraag die de leverancier moest beantwoorden. Het was mogelijk dat de PIR schuim nog onvoldoende ontgast is geweest. Het gevolg: nakrimpen.’

Heeft u schade en wilt u graag de oorzaak achterhalen? Bel dan 070 33 66 500 of mail naar info@tbafbouw.nl

Download de gratis TBA-app!