070 33 66 500 info@tbafbouw.nl

In een trappenhuis en lifthallen zijn door een wand- en montagebedrijf giskartonplatenwanden gemonteerd. Deze wanden zijn conform Klasse B afgewerkt. De naden waren voorzien van gaasband, gevoegd, gefinisht en geschuurd. De voegwerkzaamheden van de gipsplatenwanden hadden plaatsgevonden in de zomer. Het gebouw was droog en warm. Op de bovenste etage waren de wanden afgewerkt met spackspuitwerk door een stukadoorsbedrijf. De wanden waren eerst gemest en daarna afgekorreld. Er was geen voorstrijkmiddel aangebracht. Na korte tijd was er onthechting opgetreden van het spackspuitwerk op de voegafwerking. De voegenfinish was in het geheel losgekomen van de voegenvuller en hechtte aan het spackspuitwerk. Zowel het wand- en montagebedrijf als het stukadoorsbedrijfs willen weten wat hier de oorzaak van is. Daarom hebben ze Technisch Bureau Afbouw verzocht om een onderzoek uit te voeren.

‘Op 21 september 2019 zag ik dat er spackspuitwerk was aangebracht in het trappenhuis op de bovenste etage’, vertelt onze plafond- en wanddeskundige Hermen de Hek. ‘Ter plaatse van de voegafwerking van de gipsplaten kwam het spackspuitwerk los. De voegenfinish zat aan het spackspuitwerk en de voegenvuller was nagenoeg schoon. Met andere woorden: de finish was in het geheel losgetrokken van de voegenvuller.

Op dezelfde etage waren de wanden in de lifthal ook gespoten. Maar hier was slechts één losplekje te zien. Opvallend was dat er in het trappenhuis sprake was van aanzienlijke tocht. Dit was niet het geval in de lifthal. Op de lagere etages was nog geen spackspuitwerk aangebracht. De voegafwerking was stabiel en zeker niet stoffig. Vervolgens heb ik de voegenfinish goed nat te gemaakt. De finish was op te weken en makkelijk weg te poetsen.

Op 11 oktober 2019 ben ik nog een keer naar de schade gaan kijken. Op de bovenste verdiepingen waren de voegen voorbehandeld. Hierop waren een paar weken geleden enkele wanden afgewerkt met spackspuitwerk. Nu waren hier nu geen onthechtingen meer zichtbaar. De voorbehandelde voegen waren niet meer op te weken.

De oorzaak van de onthechting moest worden gezocht in het oplossen/opweken van de voegenfinish. De finish werd nat van het aangebrachte spackspuitwerk. In dit geval was de oorzaak van het opweken de iets te snel gedroogde voegafwerking door de aanzienlijke tocht in het trappenhuis. Hierdoor had de voegenfinish niet de optimale sterkte/uitharding bereikt. De finish werd daardoor kwetsbaarder voor opweken/oplossen. Toch had dit gehele probleem voorkomen kunnen worden door de voegenafwerking voor te behandelen met een primer. Dat wordt zowel voorgeschreven door de (alle) gisplatenleveranciers en de leverancier van het spackmateriaal.’

Heeft u schade en wilt u graag de oorzaak achterhalen? Bel dan 070 33 66 500 of mail naar info@tbafbouw.nl

Download de gratis TBA-app!