070 33 66 500 info@tbafbouw.nl

Ed van der Plas is de deskundige op het gebied van stukadoorswerk. Enige tijd geleden werd hij ingeschakeld om een schade aan plafondafwerking te beoordelen en advies voor herstel te geven. In 2015 had een plafond- en wandbedrijf een spuitpleisterafwerking op een plafond in een woning aangebracht. Na 2,5 jaar constateerden de bewoners opbollende delen in de afwerking. Op verzoek van de bewoners had het plafond- en wandbedrijf een spackspuitbedrijf ingeschakeld om herstelwerkzaamheden aan het plafond uit voeren. Het spackspuitbedrijf had eerst de loszittende delen van het spackspuitpleisterwerk verwijderd en vervolgens een nieuwe mes- en afkorrellaag aangebracht. Na 1,5 jaar merkten de bewoners weer opbollende delen. De bewoners trokken weer aan de bel bij het plafond- en wandbedrijf: het TBA werd ingeschakeld.

“Toen ik in de woning aankwam zag ik verschillende opbollingen in de afwerking”, vertelt Ed. “De opbollingen waren tot maximaal 4 mm breed en klonken hol. Op twee locaties in de plafondafwerking heb ik destructief onderzoek uitgevoerd. Hierbij constateerde ik het volgende:

  • De onthechting van de spack spuitpleisterafwerking vond “schoon” plaats vanaf het betonoppervlak. Ik had een zeer dun wit afgevend laagje op mijn vinger toen ik over op het betonoppervlak veegde.
  • De spackspuitpleisterafwerking bestond uit twee op elkaar hechtende lagen van deze afwerking. De lagen hechtten voldoende.
  • Het oppervlak van de beton was glad en dicht van structuur en vertoonde geen scheurvorming.
  • Nadat ik het betonoppervlak had benat werd het water slechts zeer langzaam capillair opgezogen in het beton.
  • Aan de achterzijde van de losgeraakte spackspuitpleisterdelen was met een loep zichtbaar dat er in het oppervlak een zeer fijn belletjespatroon voorkwam.
  • Er was geen verhoogd vochtgehalte aanwezig (1,8 en 2,3 gewichtsprocent vocht).
  • Met mijn thermo-grafische camera zag ik geen afwijkende temperaturen aan het plafondoppervlak.

Op basis van mijn onderzoek kon ik concluderen dat de spuitpleisterafwerking “schoon” onthecht was vanaf het betonoppervlak. Dit betekende dat er vanaf het aanbrengen van deze afwerking in 2015 geen optimale hechting aan het betonoppervlak had plaatsgevonden. Er was wel enige hechting geweest anders zou deze afwerking direct zijn onthecht. Ook de inwendige sterkte van de spackspuitpleisterafwerking had ervoor gezorgd dat in de periode na het aanbrengen deze afwerking nog enige jaren intact was.Wisselingen in temperatuur en luchtvochtigheid hadden geleid tot het ontstaan van uitzetting en krimpgedrag. De uitzetting en het krimpgedrag hadden weer geleid tot het volledig onthechten en opbollen van de spuitpleisterafwerking.

Herstel was goed mogelijk. Allereerst moest de bestaande spackspuitpleisterafwerking tot op het betonoppervlak volledig verwijderd worden. Vervolgens moest het betonoppervlak grondig gereinigd worden en volgens het verwerkingsadvies van de leverancier voorbehandeld worden. Na het volledig drogen van de hechtlaag moest er een nieuwe spackspuitpleisterafwerking op basis van een mes- en afkorrellaag aangebracht worden.”

Heeft u schade en wilt u graag de oorzaak achterhalen? Bel dan 070 33 66 500 of mail naar info@tbafbouw.nl Wij helpen u verder.

Download de gratis TBA-app!