070 33 66 500 info@tbafbouw.nl

Hermen de Hek is de plafond- en wandexpert van het TBA. Onlangs werd hij ingeschakeld door een plafond- en wandbedrijf. De aanvrager had een geïsoleerd plafond gemonteerd op de zolder van een woning die gerenoveerd werd. De aanvrager had op advies van de leverancier van het isolatiemateriaal de isolatiepanelen verlijmd tussen de balken en de naden zorgvuldig afgeplakt. Daaronder was een metalen regelwerk aangebracht om het plafond van gipskartonnen platen tegen te monteren. Tijdens de werkzaamheden kreeg de aanvrager zijn twijfels over het aanbrengen van het isolatiemateriaal. Hij wilde voor de zekerheid advies hebben over de juiste uitvoering.

“Toen ik op de zolder kwam heb ik eerst een visuele inspectie uitgevoerd”, vertelt Hermen, ‘Ik constateerde dat er isolatiepanelen waren aangebracht om het oorspronkelijke dak te isoleren. De panelen waren op advies van de leverancier aangebracht tussen de balklaag en rechtstreeks tegen het oorspronkelijke dakbeschot.

De panelen waren rondom volledig afgeplakt. Maar ik zag ook dat meerdere panelen waren losgekomen van het dakbeschot. Deze panelen rustten op het metalen regelwerk van het plafond. De naden waren daar opengetrokken. Het isolatiemateriaal sloot dus niet meer tegen het dakbeschot aan. In de ontstane luchtspouw was vocht opgeslagen dat nauwelijks weg kon. Ook liepen er meerdere leidingen boven het plafond langs. Deze leidingen kwamen bij de spots door het plafond. Het was niet mogelijk om een dampdichte afdichting te maken op het plafond. Hierdoor was het gevaar op condensvorming ontzettend groot.

Tijdens verschillende metingen via een opening in de isolatielaag constateerde ik dat het bestaande dakbeschot en de balk zeiknat waren. Ik kon letterlijk het water van de balk afvegen. Levensgevaarlijk! Ik kon niet anders concluderen dat deze situatie absoluut onacceptabel was. Er was sprake van extreme condensatie tegen het bestaande dakbeschot en de balklaag. De uitvoering van de isolatie tegen het oorspronkelijke dakbeschot was zeer onwenselijk. In deze situatie zou houtrot ontstaan met als gevolg dat het dak binnen korte tijd vervangen moest worden.

Het was zeker aan te bevelen om van dit oorspronkelijke houten dak een geïsoleerde warmdakconstructie te maken. Dat hield in dat er isolatiemateriaal op het bestaande dakbeschot aangebracht moest worden en daarover de dakbedekking. De isolatie aan de binnenzijde van het dak moest verwijderd worden. Een andere mogelijkheid was om de huidige dakbedekking te verwijderen en rachels op het bestaande dakbeschot aan te brengen met daarop een dampremmende folie. Op de rachels kon een nieuwe laag underlayment worden aangebracht dat kon worden voorzien van dakbedekking. De spouw die door de rachels werd gemaakt mocht niet worden afgedicht langs de dakranden. De spouw moet altijd kunnen ventileren.”

Wilt u zeker zijn over de juiste afwerking? Bel dan 070 33 66 500 of mail naar info@tbafbouw.nl Wij helpen u verder

Download de gratis TBA-app!