070 33 66 500 info@tbafbouw.nl

Begin 2019 heeft een welness center aan een stukadoorsbedrijf de opdracht gegeven om de gebogen plafonds en wanden in de sauna’s te voorzien van een kalkgebonden pleistersysteem. In april van 2019 bleek dat het pleistersysteem op de plafonds gescheurd waren. Het stukadoorsbedrijf had aan Technisch Bureau Afbouw gevraagd om onderzoek te doen naar de scheuren in het plafond.

Ed van der Plas is onze deskundige op het gebied van stukadoren. Op verzoek van het stukadoorsbedrijf bezocht hij de sauna’s. “Het pleistersysteem op de plafonds was aangebracht op verlaagde plafondconstructies en op de wanden op verlijmde kalkhennep blokken”, vertelt Ed. “Het pleistersysteem bestond uit een kalkgebonden raaplaag in een laagdikte van circa 15 tot 20 mm en een kalkgebonden schuurwerklaag in een laagdikte van circa 7 mm. Het aanbrengen van de raaplaag was begin februari gestart. De schuurwerklaag was eind maart aangebracht. Na het aanbrengen was de raaplaag met een stukadoorskam ruw gehaald. Eind april had het welness center de verwarmingssystemen van de sauna’s aangezet. De temperatuur in de sauna’s was in een tijdsbestek van circa 60 minuten opgevoerd tot circa 70 á 80° Celsius. De temperatuur van het pleistersysteem was zo hoog opgelopen dat het pleistersysteem niet met blote handen aangeraakt kon worden! Tijdens een inspectieronde zag het welness center dat het pleistersysteem op de plafonds gescheurd was.

De plafonds in de sauna’s bestonden uit (verlaagde) gebogen plafondconstructies en waren afgewerkt met een natuurlijk kalkmortelsysteem. Aan het oppervlak van deze plafonds waren langgerekte en gebogen (grillig) scheuren waarneembaar. De scheuren kwamen uitsluitend voor in de ondergronden. De wanden bestonden uit kalkhennep blokken en waren voorzien van een gelijkwaardige kalkmortel.

De wanden en plafonds waren voorzien van hetzelfde kalkgebonden pleistersysteem. De kalk in deze mortel bereikte gedurende een langzaam voortschrijdend proces op enig moment (na jaren) pas haar uiteindelijke hardheid en sterkte. Dit is normaal gesproken een natuurlijk proces dat doorgaans niet tot schade leidt. Tijdens dit carbonatatieproces worden droging- en verhardingskrimpspanningen ontwikkeld. Als dit proces op een natuurlijke wijze en traag verloopt worden deze spanningen in de lagen zelf afgebouwd.

Vervolgens worden deze spanningen op de ondergrond waarop de mortel is aangebracht (hechtend oppervlak) overgedragen en afgebouwd. Het droging- en uithardingsproces van de kalk op de plafonds werd verstoord door de explosieve temperatuursverhoging in de sauna’s. De kalkmortel warmde in korte tijd veel te sterk op. De kalkmortel was aangebracht op een pleisterdrager die zelf geen spanningen kon opnemen en afbouwen. Hierdoor werden de bovenmatige spanningen in het stukadoorswerk en de pleisterdraagconstructie zelf afgebouwd. Het gevolg was onvermijdelijk: scheuren. Het opwarmingsproces had vanaf de afbouwfase en oplevering met een opstook-en afkoelprocedure geleidelijk moeten plaats te vinden. Dan was deze schade niet ontstaan.”

Kijk op www.tbafbouw.nl/diensten i voor onze diensten. Heeft u schade en wilt u graag de oorzaak achterhalen? Bel dan 070 33 66 500 of mail naar info@tbafbouw.nl. Wij helpen u verder.

Download de gratis TBA-app!