070 33 66 500 info@tbafbouw.nl

In 2019 heeft een plafond- en wandmontagebedrijf gipskartonplatenwanden met een onderlaag van houtvezelplaat gemonteerd. De werkzaamheden vonden plaats in een gebouw dat gerenoveerd werd. Een week later gingen enkele wanden met een houtvezelplaat bol staan. Het plafond- en wandmontagebedrijf had aan Technisch Bureau Afbouw gevraagd om de oorzaak van de bolstaande wanden te achterhalen.

Hermen de Hek is onze plafond- en wandexpert. Hij ging op pad om de oorzaak van de schade te zoeken. “Het gebouw was grotendeels open”, vertelt Hermen. “Er werd niet gestookt of gedroogd. Het gebouw was vochtig en op sommige plekken zelfs nat. De temperatuur was op dat moment laag. In de nachten was het hier nog veel kouder. De wanden waren nog grotendeels in opbouw. Ik zag dat op het metalen skelet de houtvezelplaten waren gemonteerd. De monteurs hadden enkele milimeters speling gehouden tussen de plaatnaden om zetting op te vangen. Dit was effect was te zien bij de wanden die de vorige dag waren gemonteerd. De naden waren inmiddels volledig dicht. Dit was een duidelijke indicatie van het uitzetten van de platen. De wanden die vorige week waren gemonteerd hadden een behoorlijke bolling. Alle naden waren volledig dichtgedrukt. Deze wanden waren horizontaal bekleed met een houtvezelplaat.

De gemonteerde houtvezelplaten waren houten spaanplaten met een vochtwerend lijmtype. Deze platen waren niet watervast. Maar ze waren wel bestand tegen een vochtig klimaat. Dat was ook niet het probleem. De platen waren van houtvezel. Onder invloed van vocht zullen deze platen uitzetten. In de documentatie van deze platen stond de invloed van vocht ook duidelijk beschreven. Ik citeer: ‘Onder invloed van veranderende vochtomstandigheden zullen de platen uitzetten of krimpen.’ En dit was dan ook precies gebeurd. De houtvezelplaten waren droog en gestapeld aangeleverd. Maar op het moment dat deze platen gemonteerd waren werden ze gelijk blootgesteld aan de vochtige omstandigheden in het gebouw. Het gevolg: uitzetting.

De houtvezelplaten waren horizontaal aangebracht,” vertelt Hermen verder. “Ik zag dat de horizontale naden minder snel dicht waren gegaan dan de verticale naden. Dat was ook logisch. De platen hadden in de hoogte meerdere naden en dus meer ruimte om uit te zetten. Dit was niet het geval met de verticale naden. Er waren veel minder verticale naden ten opzichte van de wandafmetingen. De verticale naden waren veel sneller dichtgedrukt. Hierdoor waren de bollingen in de wanden ontstaan. Uiteindelijk zouden de horizontale naden ook dichtgaan. Als alle naden dicht waren gedrukt zouden de wanden krom gaan staan.”

Heeft u schade en wilt u graag de oorzaak achterhalen? Bel dan 070 33 66 500 of mail naar info@tbafbouw.nl. Schade kan helaas niet altijd voorkomen worden. Als schade eenmaal is ontstaan, is dat in de praktijk niet altijd even gemakkelijk te verklaren. Dat maakt het dan moeilijk om te herstellen.

In zo’n geval kunnen onze technisch adviseurs een schadediagnose voor u stellen. Zij zoeken naar de mogelijke oorzaken en gevolgen van de schade. Zij maken hier een grondig rapport van. En als u wilt maken zij ook een aanvullend hersteladvies. Zo weet u precies wat u moet doen, zodat de schade niet weer ontstaat. Wij helpen u verder.”

Download de gratis TBA-app!