070 33 66 500 info@tbafbouw.nl
In 2020 heeft een plafond- en wandbedrijf in een woning een verlaagde plafondconstructie op basis van star afgehangen metalstud profielen aangebracht (C60/27, enkel raster en plaatdragend). De profielen waren om de 800 mm aan de hangers bevestigd. De profielen lagen hart op hart 400 mm uit elkaar. Haaks tegen de onderzijde van de profielen waren stucplaten (400 bij 2000 mm) met schroeven bevestigd. Hier waren 3 schroeven (hart op hart 200 mm) toegepast per stucplaatbreedte. Na de realisatie van de plafonds had een stukadoorsbedrijf de stucplaatplafonds voorzien van een gestukadoorde afwerking. Zij hadden van 50 mm brede stroken zelfklevend wapeningsweefsel op de langs- en kopse stucplaatnaden en een gipsgebonden pleisterlaag aangebracht. Het oppervlak van deze gipslaag werd glad afgepleisterd, zodat hierop een watergedragen muurverfsysteem kon worden aangebracht. Na enige tijd ontstonden aan het oppervlak van verschillende plafonds fijne rechtlijnige scheurtjes en aftekening van stucplaatnaden. Het plafond- en wandbedrijf stond voor een raadsel. Ze besloten om Technisch Bureau Afbouw in te schakelen om een onderzoek uit te voeren naar de impact en oorzaak van de schade.

“Om een goed beeld te krijgen van de schade heb ik alle kamers onderzocht”, vertelt Ed van der Plas, onze stukadoorexpert. “Aan het oppervlak van de geschilderde gestukadoorde plafondafwerking in de slaapkamer kwam ongeveer in het midden een zeer fijne rechtlijnige scheur voor. De scheur bevatte geen in hoogte wisselende randen en lag in de richting van een langsnaad tussen twee stucplaten. De scheurwijdte was 0,05 mm. Bij openingen van spots of luidspeakers werd de laagdikte van het gipsgebonden stucwerk gemeten. Deze laag was overwegend 3 mm dik. Vanuit deze openingen werd tevens geconstateerd dat de metal studprofielen hart op hart 400 mm liggen en om de 200 mm waren geschroefd. De stucplaten lagen haaks op de profielen. Aan de bovenzijde van de stucplaten waren geen randen gipsmortel op de langsnaden zichtbaar.

De woonkamer had een breedte van 15 meter. Aan het oppervlak van dit plafond was in het middengedeelte op enkele plekken een zeer fijne rechtlijnige scheur zichtbaar. Onder invloed van direct strijklichteffect van een bouwlamp en zaklamp waren om de hart op hart 400 mm (de langsnaden tussen de stucplaten) aan het oppervlak van de geschilderde gestukadoorde afwerking aftekeningen van rechtlijnige lijnen zichtbaar. Hier was echter de stuclaag niet gescheurd. Verder viel het op dat er ter plaatse van de doorgangen naar de voorkamer en entree geen dilataties in de plafondconstructie voorkwamen. Bij het indicatief nameten van de vlakheid met een rei van 1 meter lengte bleekt dat plaatselijk aan het plafondoppervlak lichte golvingen aanwezig waren. Hier waren over een meetafstand van 1 meter plaatselijk gapingen of bulten tot 1 á 2 mm aanwezig.

De oorzaak van de schade was een combinatie van verschillende factoren:

  • De woning was volgens een mededeling vanuit de ruwbouwfase behoorlijk vochtig geweest. Het vocht in de bouwconstructie probeerde te verdampen op het moment dat de luchtvochtigheid laag en de temperatuur hoog was. Door dit drogingsproces (zeker bij geforceerde droging) raakten de bouwmaterialen snel overtollig vocht kwijt. Dit leidden tot krimpgedrag. Hierdoor  ontstonden scheurtjes aan het oppervlak van de (afwerklaag van de) bouwmaterialen.
  • In TBA-richtlijn 1.1 en de technische documentatie van leveranciers was aangegeven dat de maximale lengte van dit type plafonds 15 meter mocht bedragen. Ook moest er ter plaatse van smallere doorgangen naar andere plafondopervlakken een dilatatie worden gemaakt. In het woonkamerplafond was richting de voorkamer en entree geen dilatatie aanwezig. Dit kon het ontstaan en afbouwen van een spanningsgedrag negatief beïnvloeden en scheurvorming tot gevolg hebben.

Gelukkig was herstel goed mogelijk. Als eerste moesten de reeds aanwezige scheuren smal en diep worden opengekrabd. Daarna moesten de scheuren na reiniging en stofvrij maken dichtgezet worden met een voeggips (volgens verwerkingsadvies van de leverancier). Na verharding van de scheuren moesten de plafonds worden voorzien van een renovatievlies afwerking die vol en zat werd verlijmd tegen het bestaande plafondoppervlak. Hierna moesten de plafonds opnieuw worden voorzien van het verfsysteem. In eerste instantie was het verstandig deze herstelmethode op 1 plafond bijvoorbeeld in de slaapkamer als referentie uit te voeren ter beoordeling van de technische- en esthetische kwaliteit.”

Heeft u schade en wilt u graag de oorzaak achterhalen? Bel dan 070 33 66 500 of mail naar info@tbafbouw.nl. Wij helpen u verder.

Kijk op www.tbafbouw.nl/diensten voor onze diensten.

Download de gratis TBA-app!