070 33 66 500 info@tbafbouw.nl

In 2020 was Hermen de Hek, onze plafond- en wanddeskundige, gevraagd om schade aan de buitengevel van een woning te onderzoeken. De buitengevel bestond net boven het maaiveld uit metselwerk. Boven het metselwerk was de gevel gepleisterd op een steenachtige ondergrond. Op het enkele plekken van de gevel liet het verf los en op het metselwerk zat een witte waas. De aanvrager maakte zich zorgen dat er iets mis zou zijn met zijn woning.

Waarnemingen
‘Zoals op de bijgevoegde foto’s zichtbaar is, waren er een aantal zaken die speelden’, vertelt Hermen. ‘Het ging om:

  1. Zoutuitslag op metselwerk en op de gepleisterde gevel.
  2. Loslatende verf op de gepleisterde gevel.
  3. Op verschillende plaatsen zaten scheuren in het pleisterwerk.
  4. Vervuiling onder de gepleisterde bovendorpel in de tuinoverkapping.
  5. Lichte zoutuitslag en loslatende verf op de stenen dorpels onder de kozijnen binnen.

Zoutuitslag op metselwerk en op de gepleisterde gevel en loslatende verf op de gepleisterde gevel (punten 1 en 2)

Deze punten hadden direct met elkaar te maken. In de gevel zat optrekkend vocht. Dit vocht wilde naar het oppervlak van de steen maar ook naar het pleisterwerk. Het vocht nam daarbij zouten mee naar dit oppervlak. Het vocht verdampte en het zout bleef achter op de gevel. Dat vormde de witte waas op de baksteen. Bij het pleisterwerk wilde het vocht ook uit de gevel en drukte in dit geval de verf los.

Op verschillende plaatsen zaten scheuren in het pleisterwerk (punt 3)
De zichtbare scheuren in de pleisterlaag van de gevels zaten telkens in de buurt van hoeken en/of gevelopeningen. Dit waren veelal scheuren die ontstonden door (zetting)spanningen vanuit de ondergrond.

Vervuiling onder de gepleisterde bovendorpel in de tuinoverkapping (punt 4)
De vervuiling onder de gepleisterde bovendorpel boven het kozijn van de tuinoverkapping werd veroorzaakt door het ontbreken van een waterhol. Regenwater kreeg nu de gelegenheid om onder deze dorpel te lopen en daar druppels te vormen. Dit deel bleef daardoor langer nat en zorgde voor vervuiling maar ook verslechtering van het geschilderde oppervlak.

Lichte zoutuitslag en loslatende verf op de stenen dorpels onder de kozijnen binnen (punt 5)
De steenachtige dorpels waren zeer koud: 11°C! De omgevingstemperatuur in de ruimte bedroeg 22°C. Deze dorpels waren meegeschilderd met de kozijnen. De verf hiervan liet los en er was sprake van lichte zoutuitslag op de dorpels. Door de koude dorpels was de kans groot op oppervlaktecondensatie: de dorpels werden nat. De verf (niet goed hechtend) liet los en er kwam zeer beperkt zout naar het oppervlak.

Conclusie
Met de woning was niets aan de hand. De woning rook normaal fris (geen muffe lucht). Er was nergens sprake van vocht in de wanden. Met onze FLIR 176 vochtmeter had ik indicatieve metingen gedaan op meerdere buitenmuren. Met name op plinthoogte. Alle wanden waren droog.  Punten 1 en 2 (zoutuittreding en loslatende verf) waren voornamelijk esthetische zaken. Het was niet fraai, maar technisch was er niets aan de hand. Optrekkend vocht met zoutuitslag komt vaak voor in recent gebouwde woningen. Dit kan in de loop der tijd minder worden.

De scheuren in de gepleisterde gevels hadden een duidelijk beeld van spanningsscheuren die vanuit de ondergrond doortrokken naar het oppervlak. Deze scheuren moesten over enige tijd hersteld worden.

Voor de dorpel met de vervuiling bij de overkapping, zal een aanpassing meten worden gemaakt om een waterhol of vergelijkbaar aan te brengen. Het water moest worden tegengehouden om de hele onderzijde nat te maken.

De stenen dorpels onder de kozijnen moesten wel gelijk onder handen worden genomen. De koude brug zou met name in de winter nat kunnen worden door condensvorming. De dorpel moest zodanig worden aangepakt dat het oppervlak aan de binnenzijde niet koud kon worden.

Advies
De aanvrager wilde advies hebben om het optrekkende vocht tegen te gaan of in ieder geval aanzienlijk te beperken. Daarvoor kon gedacht worden aan het injecteren van het metselwerk met een gel. De gel wordt door inboringen in de gevel ingebracht. De gel verspreidt zich vervolgens in het steen en vormt een laag die optrekkend vocht tegenhoudt.’

Kijk op www.tbafbouw.nl/diensten voor onze diensten. Heeft u schade en wilt u graag de oorzaak achterhalen? Bel dan 070 33 66 500 of mail naar info@tbafbouw.nl.  Wij helpen u verder.

Download de gratis TBA-app!