070 33 66 500 info@tbafbouw.nl

In 2019 werden een entreehal en toilet voorzien van een terrazzovloer met een totaal oppervlak van 7,3m². Het terrazzobedrijf had een cementgebonden tussenlaag aangebracht die voorzien was van vloerverwarming en wapening. Vervolgens was een terrazzo toplaag aangebracht. De toplaag bestond uit een zwarte band en licht, multicolor fond. Er waren geen mozaiekbanden aangebracht. Wel waren er hoeklijnen (zonder neus) geplaatst als eind- en tussenprofiel. Na oplevering waren de bewoners ontevreden over de vlakheid, scheurvorming en glans van de vloer. De bewoners en het terrazzobedrijf kwamen er onderling niet uit. Daarom had laatst genoemde partij het TBA ingeschakeld om de vloer te beoordelen.

Waarnemingen
“In de woning trof ik een terrazzo vloerafwerking met een gelijkmatige kleurschakering aan”, vertelt Onno de Vries, onze terrazzodeskundige. “Het viel me op dat de trap en wanden niet geheel parallel verliepen. De breedte van het fond in de gang was wel gelijkmatig met een zeer beperkte tolerantie (circa 1mm). De band ter weerszijden van het fond naast de trap was 12 resp. 14cm breed terwijl aan beide zijden slechts een plint van vergelijkbare dikte werd aangebracht. Dit breedteverschil viel niet op. In het bandwerk was onder strijklicht inderdaad sprake van zeer fijne krimpscheurtjes. In het toilet was sprake van een zeer gevarieerde breedte van banden. De band tegenover het toilet was niet evenwijdig aan het voor de plint geplaatste tegelwerk. Op een lengte van circa 50cm was een scheefligging in de band van circa 1cm aanwezig.

De terrazzovloer was vooral in de gang onvlak. Naar de voordeur toe liep de terrazzovloer duidelijk op naar het langs de deurmat geplaatste eindprofiel. Direct vanaf de trap gemeten was (door een optredend randeffect) een gaping van 6mm onder de rei van 1m’ aanwezig binnen 50cm van de trapvoet. Middenin het vloerveld kwamen gapingen onder de rei voor van 2-4mm. De glansgraad van de terrazzo vloerafwerking was gerealiseerd in de woningbouw.

Conclusie
Het oppervlak van de terrazzovloer in de gang was bovenmatig onvlak. Vooral omdat de bewoners overwogen om zowel de tussenlaag (van aanzienlijke dikte) en toplaag opnieuw aan te laten brengen. De vloer had vlakker gekund al wil ik wel benadrukken dat het om handwerk ging. Ook was het resultaat van de terrazzovloer in het toilet onvoldoende. De toplaag moest worden uitgenomen en vervangen. Het toilet en gang werden gescheiden door twee banden, een scheidingsstrip en een toiletdeur. Door vervanging van de toplaag kon eventueel een (beperkt!) kleurverschil ontstaan. Dit was acceptabel. Als het kleurverschil niet beperkt kon worden dan moest de terrazzovloer in zowel de gang als het toilet vervangen worden.

De klacht over de fijne scheurtjes was onterecht. Cementgebonden vloeren zijn helaas onderhevig aan materiaalkrimp. Krimp kan tot fijne scheurtjes leiden. Ook de werking van vloerverwarming kan fijne scheurtjes opleveren. In dit geval waren scheurtje pas onder strijklicht en vanaf zeer geringe hoogte zichtbaar. Ook was de klacht over de glansgraad onterecht. Het resultaat was zoals de bewoners mochten verwachten volgens de overeenkomst. Een hogere glansgraad kon worden gerealiseerd. Maar dat raadde ik af. Over het algemeen levert dit al snel aftekening van looppaden en een minder slipvast oppervlak op.”

Heeft u schade en wilt u graag de oorzaak achterhalen?
Bel dan 070 33 66 500 of mail naar info@tbafbouw.nl. Wij helpen u verder. Kijk voor onze diensten op www.tbafbouw.nl/diensten.

Download de gratis TBA-app!