070 33 66 500 info@tbafbouw.nl

Soms bestaat de twijfel of de juiste werkwijze of materialen zijn gebruikt. Eind vorig jaar hadden een fabrikant van een sierpleister en een leverancier van een finishpasta dezelfde vraag. In een appartement waren gipskartonplatenwanden gemonteerd. Deze wand waren mat afgewerkt met een sierpleister. Na enige tijd kwam de voegafwerking van de gipsplatenwanden op verschillende plaatsen los. Bovenstaande partijen wilden weten of de voegafwerking van de gipsplatenwanden op een juist wijze en met de juiste materialen was uitgevoerd. Ook wilden ze weten wat de oorzaak was van de schade. Ze schakelden Technisch Bureau Afbouw in voor een onderzoek. Hermen de Hek, onze plafond- en wand expert, was de aangewezen man om dit probleem tot op het bot uit te zoeken.

Kant-en-klare finishpasta

“In het appartement waren de wanden deels geprimeerd en deels gepleisterd met een sierpleister”, vertelt Hermen. “Op de wanden zag ik ter plaatse van de voegafwerking losse sierpleisterdelen. De laag onder de sierpleister was een finishpasta. Deze finishpasta was vrij eenvoudig, door bevochten, op te weken en kon daarna worden weggewreven als een dunne, crème-achtige substantie. Dit was typisch voor een kant-en-klare finishpasta. Op een paar plekken was sierpleister losgeraakt naast een hoek of voeg. Daar zag ik wel dat de finishpasta onder de sierpleister had gezeten. Deze finishpasta was, niet ongebruikelijk, iets verder op het gipsplatenoppervlak uit gemest.”

“Naast de loszittende sierpleisterdelen kon ik de vastzittende sierpleisterdelen eenvoudig lostrekken. Daar was nauwelijks moeite voor nodig. In de basis zit sierpleister op een ‘schone’ gipsplatenondergrond goed vast. Op de geprimeerde wanden was ter plaatse van de voegafwerking de primer ook eenvoudig los te trekken (met tape). De breuk vond telkens plaats in de finishlaag.”

Te droge/warme omstandigheden

“Het losraken van de sierpleister moest worden gezocht in de zwakke samenhang van de finishpasta waarmee de naden van de gipsplaten waren afgewerkt. Het breukvlak van de losgeraakte sierpleister bevond zich telkens in de laag finishpasta. Deze producten waren een kunststof gebonden finishpasta’s en waren luchtdrogend. Deze finishpasta’s zijn gevoelig voor de omstandigheden tijdens (en na) verwerking. Te droge/warme omstandigheden zorgen voor te snelle droging. De finishlaag kan dan niet zijn volledige sterkte bereiken. Hetzelfde geldt voor de vochtige/koude omstandigheden. De droging duurt dan te lang.”

“In dit geval hadden de omstandigheden tijdens (of vlak na) de werkzaamheden ertoe geleid dat de finishpasta niet tot volledige sterkte was gekomen. De ondergrond was dus te zwak voor de toe te passen combinatie van finishpasta/sierpleister. Het gebruiken van een diepgrondeer had ook niets aan het schadebeeld veranderd. De stukadoor had in de basis gedaan wat hij moest doen: een primer aanbrengen voor het aanbrengen van de sierpleister. De voegafwerker had zijn werk ook goed gedaan.”

Wilt u meer weten over onze technische diensten?

Kijk op www.tbafbouw.nl/diensten.

Download de gratis TBA-app!