070 33 66 500 info@tbafbouw.nl

U kent het gevoel vast wel hoe heerlijk het is als u uit bad of douche stapt en de vloer lekker warm is. Steeds vaker worden badkamers met vloerverwarming verkocht. “Voorafgaand aan mijn volgende schadediagnose heeft de aanvrager een terrazzovloerafwerking in de badkamer aangebracht”, vertelt Onno de Vries, expert op het gebied van natuursteen en terrazzo.

Voorbereidingen

“De vloer bestond uit een constructievloer bestaande uit een houten balklaag. De balk was voldoende draagkrachtig. Op de houten balklaag was een Lewis zwaluwstaartplaat los aangebracht. Op de plaat waren leidingen voor vloerverwarming aangebracht. Vervolgens had de aanvrager een minerale tussenlaag aangebracht. Deze laag was vervaardigd uit stampbeton. Uiteindelijk is nog een toplaag aangebracht.”

“De aanvrager had de wanden voor het aanbrengen van de tussen- en toplaag niet afgeplakt met duct tape en ook niet voorzien van een kantstrook. De installateur had de toevoer van de  verwarmingsleidingen afgetakt van de cv-leidingen. In deze leidingen stroomde water met een temperatuur van maximaal 50 graden Celsius. De verwarming in de badkamer liep met de overige centrale verwarming en werd gestuurd door de kamerthermostaat.”

Scheurvorming

“Na verloop van tijd ontstonden zeer fijne scheurtjes op de uitwendige hoeken van een scheidingswand in de badkamer. Volgens de leverancier van de Lewis zwaluwstaartplaat kwamen de scheurtjes door het ontbreken van de kantstroken. De aanvrager daarentegen was van mening dat het water in de verwarmingsleiding te warm was. In principe had de leverancier gelijk. Bij een dekvloer met vloerverwarming moeten kantstroken worden aangebracht. Maar dit was niet de oorzaak van de fijne scheurtjes. Wat was er dan wel aan de hand?”

“Elke vloer met vloerverwarming heeft een zeker risico op scheurvorming. Door het opwarmen en afkoelen van de vloer treden uitzetting en krimp op. Dit kan leiden tot spanningsconcentraties. Deze concentraties komen vaak voor op uitwendige hoeken van bouwdelen en op de plek waar vloerdoorsneden dunner zijn. Door een te hoge spanningsconcentratie overschrijdt de treksterkte van het materiaal. De spanning ontlaadt zich dan door scheurvorming.”

Te warme leidingen

“Om het risico van scheurvorming te beperken zijn er eisen gesteld aan het aanbrengen van vloeren met vloerverwarmingssystemen. NEN 1042 (norm voor terrazzovloeren) geeft aan dat de buizen voor vloerverwarming in een tussenlaag niet warmer mogen worden dan 40 graden Celsius. En dat was hier niet het geval. De temperatuur van water in de leidingen was veel te warm. Hierdoor ontstonden de fijne scheurtjes. Bovendien ontbrak de temperatuurcontrole op de verwarming in de badkamer. De temperatuur in de badkamer werd namelijk bepaald door de kamerthermostaat. Hierdoor werd het te warm in de badkamer. Laat u daarom vooraf goed informeren als u een vloer aanbrengt. De herstelkosten zijn vaak veel hoger dan een advies.”

Wilt u schade aan uw vloer voorkomen?

Onze technische adviseurs komen langs en geven u advies. Kijk voor meer informatie op www.tbafbouw.nl/diensten of bel naar 070 33 66 500.

Download de gratis TBA-app!