070 33 66 500 info@tbafbouw.nl

Wat is redelijk en wat niet? Dit was ook de vraag die aan Onno de Vries, onze natuursteenexpert, werd gesteld. De aanvrager van de volgende schadediagnose had twee aanrechtbladen van composiet geplaatst in de keuken van een woonhuis. In één van de bladen zaten vlekken. De aanvrager had de producent van de bladen gewezen op de vlekken. Hierop antwoordde de producent dat de vlekken inherent zijn aan het materiaal en dat de vlekken kunnen voorkomen in aanrechtbladen van composiet. De aanvrager en bewoners waren het hier niet mee eens en besloten om Technisch Bureau Afbouw in te schakelen. Zij wilden weten of het ‘normaal’ was dat er vlekken in het blad zaten.

Vlekken

“In oktober 2021 had de producent twee aanrechtbladen van kwartscomposiet geleverd in een woonhuis”, vertelt Onno. “Bij de aflevering had de aanvrager geen vlekken gezien. Later die maand hadden de bewoners de aanvrager gebeld dat er vlekken in één van de bladen zaten. De bewoners gaven aan dat ze de vlekken al hadden gezien toen de bladen werden gemonteerd. Op verzoek van de bewoners had hun keukenadviseur een inspectie uitgevoerd. Hij gaf aan dat hij een geribbeld oppervlak voelde. De aanvrager voelde echter niets. Bijzonder, toch? Vervolgens heeft de aanvrager het blad ontvet met een geschikte reiniger, laten drogen en opgewreven met een pluisdoek. Helaas zonder verbetering: de vlekken zat er nog.”

Onder de loep

“Het werd tijd om de vlekken in het blad te onderzoeken”, gaat Onno verder. “Ik zag zeven doffe vlekken in het blad. Deze vlekken waren duidelijk zichtbaar door het invallende strijklicht van buiten. Het leek net of de plekken waren vervuild of bekrast. Zulke vlekken kunnen op verschillende manieren ontstaan zijn: productievlekken, transport-, montage- of gebruiksschade. Om de juiste oorzaak te achterhalen had ik het blad onderzocht met een digitale microscoop. Ik zag geen krassen. Dit betekende dat de vlekken niet waren ontstaan door transport of montage. Wel zag ik dat de vlekken afweken van het overige oppervlak. De samenstelling van het materiaal was ook zo afwijkend dat de vlekken niet waren ontstaan door aantasting (bijvoorbeeld chemisch) of beschadiging van het blad. Een verkleuring was wel mogelijk.”

Afwijkende samenstelling

“Er bleef maar één oorzaak over: de vlekken waren plaatselijk ontstaan door een erg afwijkende samenstelling van het blad. Composiet is een samengesteld materiaal. Als de inmenging en vermenging van een afwijkende grondstof onvoldoende is ontstaan er verschillen. Een verschil in samenstelling is inderdaad inherent aan composiet. Daar had de producent gelijk in. Maar zulke grote verschillen kunnen niet als ‘normaal’ worden beoordeeld. De vlekken konden niet met een oppervlaktebehandeling worden hersteld. De enige oplossing was om het blad te vervangen.”

Kijk voor meer informatie over onze diensten op www.tbafbouw.nl/technische-diensten.

Download de gratis TBA-app!