070 33 66 500 info@tbafbouw.nl

Na jaren van inzet neemt Jan van de Kant per 1 januari 2023 afscheid als voorzitter van het Technisch Bureau Afbouw (TBA). Anton van Kruistum, voormalig directeur van het TBA, zal dan het stokje overnemen. Jan is trots op de stappen die de afbouwsector heeft gemaakt en laat nog mooie uitdagingen over voor zijn opvolger. Op deze pagina’s kijkt Jan nog één keer terug en vooruit.

Waarom werd je voorzitter?
“Op 1 november 1982 werd ik voorzitter van het Bedrijfschap Afbouw. Dat is precies 40 jaar geleden. Ik werd toen gevraagd om deze functie te doen, omdat ik al voorzitter van de NOA was. Na de opheffing van het Bedrijfschap in 2015 hebben werkgevers- en werknemersorganisaties aan mij gevraagd of ik hetzelfde wilde blijven doen maar dan voor het TBA. Daar hoefde ik niet lang over na te denken.”

Hoe kijk je terug op je voorzitterschap?
“Heel trots. Ik vind dat het TBA van toegevoegde waarde is voor de afbouwsector. Het is goed dat er een platform is waar werkgevers- en werknemersorganisaties elkaar ontmoeten en dat ze samen goede dingen voor de bedrijfstak doen.”

Wat ga je het meeste missen?
“Ik vond het fijn om altijd betrokken te zijn. Dat is nu wel iets minder. Daarnaast hield ik ervan om mensen bij elkaar te brengen. En om situaties, die onmogelijk leken, op te lossen. Al moest dat soms met stoom en kokend water”, zegt Jan lachend. “Verder heb ik altijd prettig samengewerkt met de vakbonden. Met welke bestuurder dan ook. Daar kijk je dan toch met een goed gevoel op terug.”

Waar ben je het meest trots op?
“Dat het aanzien van de afbouwer beter op de kaart is gezet. Dat was vroeger wel eens anders. Nu is het respectabel beroep/ambacht. Daar ben ik best trots op. Ook slaagden we als Bedrijfschap/TBA er elke keer weer in om een cao af te sluiten. Dat was soms wel een opgave. En niet te vergeten het oprichten en zelfstandig worden van het TBA in Den Haag. De overgang van het Bedrijfschap naar het TBA was een behoorlijke klus. Dat er dan nu zo’n organisatie staat maakt me een tevreden mens.”

Vanaf 1 januari 2023 neemt Anton van Kruistum je rol over als voorzitter van het TBA. Wat wil je hem als opvolger meegeven?
“Eigenlijk hoef ik hem niets mee te geven. Als voormalig directeur is hij zeer ervaren in de afbouwsector. Hij weet van de hoed en de rand. Bovendien heb ik nog vaak contact met hem. Verder hoop ik dat hij net zo prettig kan samenwerken met de werkgevers- en werknemersorganisaties als ik al die jaren heb gedaan. Ik ben blij dat hij mijn opvolger wordt. Dan weet ik zeker dat de bedrijfstak in goede handen is.”

Wat wil je tot slot nog kwijt aan iedereen in de afbouwsector?
“Een betere foto van mij in de laatste AfbouwPost,” zegt Jan met een knipoog. “Tot slot wens ik iedereen een goede gezondheid toe, want een goede gezondheid is een groot goed.”

Het bestuur en het personeel van Technisch Bureau Afbouw bedanken Jan voor zijn jarenlange inzet!

Download de gratis TBA-app!