070 33 66 500 info@tbafbouw.nl

Twijfel over de kwaliteit van het geleverde werk. Het komt voor. Dit keer twijfelde een woonstichting over de kwaliteit van een geleverde industriële egaline vloer in een kelder van een parkeergarage. De vloer lag los en had veel scheuren. Vloerenexpert René Rieborn van Technisch Bureau Afbouw ging op pad om de vloer te beoordelen.

Meerdere bestaande (dek)vloeren

“De parkeergarage bestond voorheen uit meerdere ruimtes’, vertelt René. ‘Om de garage te maken hadden ze alle binnenmuren van de ruimtes verwijderd. Elke ruimte had zijn eigen (dek)vloer die bestond uit een cementgebonden dekvloer (gedeeltelijk niet hechtend aan de ondergelegen betonnen draagconstructie) of een oude of nieuwe betonvloer (monolithisch afgewerkt). Om hoogteverschillen tussen de (dek)vloeren op te vangen had het vloerenbedrijf gekozen voor een industriële egaline laag. Voor het aanbrengen van de 6mm egaline laag had het bedrijf de bestaande (dek)vloer gestraald, verhogingen weggehakt en primer aangebracht. Vervolgens had de vloerafwerking twee weken kunnen drogen.”

Geen hechting

“Op meerdere plaatsen zag ik scheurvorming in de egaline vloer. De scheurwijdte lag tussen de 0,1 en 0,3mm. Ik klopte met een hamer op het vloeroppervlak. Holle klanken waren hoorbaar. Dit geluid was te verklaren omdat de bestaande cementgebonden dekvloer niet hechtte aan de onderliggende betonnen constructievloer. Van onthechting was geen sprake. Dan had de mechanische belasting (bouwverkeer) de harde 6mm egaline laag van de ondergrond losgebroken.”

Krimp

“Tijdens het uithardingsproces vertoont een cementgebonden product altijd krimp. Deze krimp kan tijdens het drogen leiden tot krimpscheuren in de vloerafwerking. Het was dan ook niet vreemd dat de 6,0mm cementgebonden industriële egaline laag met een oppervlak van 856,9m² krimpscheuren vertoonden. In het productblad van de egaline laag stond ook aangegeven dat deze krimp- en spanningsarm is maar niet krimpen spanningsvrij.”

Esthetisch gebrek

“Al met al kon ik stellen de krimpscheuren in de egalisatie laag een esthetisch gebrek was en geen technisch gebrek. Betrokken partijen hadden vooraf duidelijk afgesproken om de bestaande vloerdelen (inclusief de niet hechtende cementgebonden dekvloeren) te laten zitten. Blijkbaar waren de delen kwalitatief goed genoeg als ondergrond voor de later aangebrachte egaline laag. Zoals ik al eerder aangaf had ik geen onthechting ontdekt tussen de egalisatie en ondervloer. De holle klanken waren hoorbaar omdat de onderliggende cementgebonden dekvloer niet hechtte aan de onderliggende constructievloer. De vraag was wel of de bestaande (oorspronkelijke) ondervloer en industriële egaline laag de toekomstige gebruiksfunctie (parkeergarage) aan konden zonder gebreken te gaan vertonen. Om hier antwoord op te kunnen geven was verder onderzoek nodig.”

Wilt u meer weten over onze technische adviezen?

Kijk dan op www.tbafbouw.nl/diensten voor meer informatie.

 

Download de gratis TBA-app!