070 33 66 500 info@tbafbouw.nl

Oude gebouwen renoveren is niet eenvoudig. In 2019 had een opdrachtgever gevraagd aan een bouwbedrijf om flatwoningen uit de jaren 70 te renoveren. Om de woningen te moderniseren werden er allereerst sloopwerkzaamheden aan de plafonds en wanden uitgevoerd. Vervolgens werden de plafonds en wanden gestukt en afgewerkt met schilderwerk. Jammer genoeg verliep niet alles volgens plan. Tijdens de schilderwerkzaamheden bleek dat de gestukadoorde afwerking zeer gemakkelijk loskwam. Dit was voor het bouwbedrijf reden genoeg om het Technisch Bureau Afbouw in te schakelen voor een onderzoek.

Poederlaagje

“Als eerste heb ik de hechting van de plafondafwerking onderzocht”, vertelt Ed van der Plas, onze deskundige op het gebied van stucwerk. “Daar ontdekte ik dat er veel verschillende types afwerkingen op het plafond voorkwamen. Zo kwam ik diverse lijmlagen tegen. Vervolgens heb ik met een steekguts de hechting van het stucwerk aan het plafond getest. Ik hoefde vrijwel geen kracht te gebruiken om een stuclaag van maar liefst 2 tot 8 mm bestaande uit een kalkgipsmortel ‘schoon’ los te steken. Na het afsteken van de stuclaag was er geen hechting meer te zien op de plafondconstructie van gewapend beton. Wel was er een poederlaagje te zien op de achterzijde van het los gestoken stucwerk en het plafond. Dit wees op onvoldoende mechanische en fysische hechting van het stucwerk aan het beton. De oorzaak hiervan was een te snelle wateronttrekking en al dan niet onvoldoende voorbehandeling (benatten).”

Onthechting

“Na mijn onderzoek kon ik niet anders concluderen dan dat de stuclaag was aangebracht op een te droog en/of sterk vocht opnemend betonoppervlak. Hierdoor was de stuclaag alleen mechanisch gehecht op het ruwe betonoppervlak. Het verwarmen van koude woningen waar de stuclaag onvoldoende hecht en vocht binnendringt is met het behouden van deze afwerking een gevaar op zich. Door sterke temperatuurswisselingen en geforceerde onttrekking van vocht uit de oude afwerking ontstaan krimpspanningen. Dit heeft als gevolg dat de oude stucafwerking zal onthechten van het betonoppervlak!”

Herstel

“Om erger te voorkomen moest een stukadoorsbedrijf de oude stucafwerking verwijderen tot op het betonoppervlak en een nieuwe stucafwerking aanbrengen. Allereerst moesten ze het betonoppervlak stofvrij maken. Dan moesten ze de roestende delen isoleren en het betonoppervlak voorbehandelen met een grove kwarts bevattende hechtlaag. Tot slot moesten ze een fabrieksmatig gips gebonden pleistersysteem aanbrengen.”

Kwaliteitsbewaking

“Wil je het zekere voor het onzekere nemen? Wij bieden kwaliteitsbewaking aan. Met rapport. Zo kan er eenvoudig akkoord worden gegeven op een gedeelte van de afbouw. Wij voeren op cruciale momenten kwaliteitscontroles uit waar rapporten voor worden verstrekt. De kwaliteitsbewaking kan bijvoorbeeld worden toegepast op: akoestische plafonds, restauraties van speciale muren en dekvloeren met vloerverwarming. Uiteraard zijn er veel meer mogelijkheden. Neem gerust contact op met ons als je vragen hebt over je project en onze kwaliteitsbewaking.”

Wil je meer weten over onze technische adviezen?

Kijk dan op www.tbafbouw.nl/diensten voor meer informatie.

Download de gratis TBA-app!