070 33 66 500 info@tbafbouw.nl

In 2022 had een vloerenbedrijf de vloeren in de toiletten van een gebouw voorzien van een lichte grijze polyurethaan gietvloer met gele kleurvlokken. De opdrachtgever vond dat de vloerafwerking vol zat met ‘gaten’ en niet goed te reinigen was. Het vloerenbedrijf had het Technisch Bureau Afbouw gevraagd de geleverde polyurethaan gietvloer met kleurvlokken te beoordelen.

Niet schoon te krijgen

“Het ging om een bestaand bedrijfsgebouw, gebouwd in de jaren ’90, waar de toiletgroepen (heren-, dames- en mindervalide toilet) eind 2021 waren gerenoveerd,” vertelt René Rieborn, onze vloeren- en terrazzodeskundige. “Het vloerenbedrijf had in december 2021 de bestaande tegelvloer in deze toiletten voorzien van een polyurethaan gietvloer. Hiervoor waren de volgende werkzaamheden uitgevoerd:

• de bestaande tegelvloer was goed gereinigd;
• de gehele vloer was (diamant) geschuurd en daarna stofvrij gemaakt;
• een epoxy primer- en schraplaag was aangebracht;
• een polyurethaan gietvloer (PU2060) was aangebracht en decoratief ingestrooid met gele kleurvlokken en;
• een transparante polyurethaan topcoating was aangebracht.

Vervolgens waren de toiletten in gebruik genomen. Bij het reinigen van de pu-gietvloer (zowel handmatig als machinaal) merkte een schoonmaakster op dat de vloer onvoldoende schoon werd en vol met ‘gaten’ zat.”

Vervuiling

“Met name bij de ingang van het dames toilet waren donkere/zwarte plekjes zichtbaar. Ik beoordeelde deze donkere/zwarte plekjes met een microscoop. Ik zag dat er vervuiling aanwezig was die deze plekjes veroorzaken. Deze vervuiling ontstond doordat er relatief grote kleurvlokken in de pu-gietvloer was gestrooid. Sommige kleurvlokken lagen dieper in de vloer. Hier hoopte de vervuiling zich op en tekende sterk af in de licht grijze vloer. Gelukkig was de vloer voorzien van een transparante pu-topcoating. Hier was de vervuiling makkelijk te verwijderen.”

Technisch en esthetisch goed

“Na mijn onderzoek kon ik concluderen dat de polyurethaan gietvloer decoratief ingestrooid met kleurvlokken geen gebrek vertoonde. Dat dit type vloerafwerking, door het instrooien van kleurvlokken, aan het oppervlak enige mate van textuur bevatte was volstrekt normaal. Er was geen sprake van ‘gaten’ in de pu-gietvloer. Het ging om donkere/zwarte vervuiling op de kleurvlokken. Deze vervuiling was gemakkelijk met de hand te verwijderen. Na verwijdering van de vervuiling was er geen sprake van een gebrek. Zeker niet wanneer de vloer werd beoordeeld op de wijze zoals besproken in de richtlijn, staand en zonder strijklicht. Ik heb de vloer niet afgekeurd. In mijn ogen was er technisch en esthetisch een goede vloerafwerking geleverd.”

Wil je meer weten over onze technische adviezen?

Kijk dan op www.tbafbouw.nl/diensten voor meer informatie.

Download de gratis TBA-app!