070 33 66 500 info@tbafbouw.nl

In 2021 had een bouwbedrijf de opdracht gegeven aan een natuursteenbedrijf om 1.500 m2 tegels te plaatsen. De afmeting van een tegel was 900x900x22 mm. Bij de oplevering was de opdrachtgever helaas niet tevreden over het eindresultaat. Volgens hem waren de vlakheid, het voegwerk, het voeg- en impregneermiddel onvoldoende. Bovendien was er kleurverschil in de tegels. Daarom besloot hij om het Technisch Bureau Afbouw in te schakelen om het werk te controleren.

Vlekken

“Toen ik aankwam in het gebouw trof ik een mooie tegelvloer aan,” vertelt Onno de Vries, onze natuursteenexpert. “Voor de vloer waren pastegels gebruikt. Het laatste in te vullen vak was groter uitgevallen. Daardoor had het natuursteenbedrijf extra pastegels met een afwijkende maat geplaatst. De maat week dus iets, maar dit was niet het enige. Ook het uiterlijk was anders. De pastegels hadden een andere kleur dan de rest
van de tegels.”

Krassen

“Uit mijn metingen met een rei en kaliberwig bleek dat de vloer geen bovenmatige onvlakheden had. De voegen varieerden van 3,5 tot 4 mm. De technische omschrijving beschreef een voegloze uitvoering. Maar dat was in deze situatie met zulke grote tegels vrijwel onuitvoerbaar. Daarnaast was het impregneren van de tegels niet aan het oppervlak zichtbaar maar wel effectief. Bij vochtbelasting zou er niet of nauwelijks sprake zijn van vochtindringing in de ondergrond. Wel kwam ik op verschillende plaatsen schade aan de tegels tegen. Op sommige plekken was krasvorming door bureaustoelen en voetgangersverkeer te zien. Op andere plekken was slechts sprake van uitgebroken delen vulmiddel. Het vulmiddel was ook lichter dan de kleur van de tegel.”

Matig onderhoud

“Na mijn onderzoek concludeerde ik dat de vloer zeer vuil en daardoor smoezelig was. De vloer was matig onderhouden. Ik had sterk de indruk dat de vloer niet dagelijks werd schoongemaakt. De kritiek over de afwijkende kleur van de pastegels was volledig terecht. Deze tegels waren veel bonter dan de rest. Maar een kleurnuance van het voorgeschreven tegeltype is volkomen normaal. Natuursteen verschilt nu eenmaal in kleur. Vooral kalksteen. Vervanging van de pastegels zou hoogstwaarschijnlijk tot hetzelfde probleem leiden.”

Advies

“Mijn advies was dat de opdrachtgever en aannemer met elkaar de (on)mogelijkheden moesten bespreken om zo tot een oplossing te komen. Het probleem van het losgekomen vulmiddel was eenvoudig op te lossen door het bestaande vulmiddel te verwijderen en opnieuw te vullen. De slijtage aan de vloer kwam door het vele bewegen van de harde wielen van de bureaustoel in combinatie met de vervuiling op de vloer. Zandkorrels zorgden voor krassen. Een kunststof beschermmat was een praktische oplossing.”

Wil je meer weten over onze technische adviezen?

Kijk dan op www.tbafbouw.nl/diensten voor meer informatie.

Download de gratis TBA-app!