070 33 66 500 info@tbafbouw.nl

Gezond met pensioen, dat wil iedereen. Daarom zijn sociale partners betrokken bij de cao Afbouw een vervroegd uittredenregeling overeengekomen. Een onderdeel daarvan is het aanbieden van een persoonlijk financieel adviesgesprek aan afbouwwerknemers die van de 80/90/100-regeling of de zware beroepenregeling. Om te bepalen wat de financiële gevolgen van de regelingen zijn, kunnen afbouwwerknemers zich laten adviseren door Comminz. We gingen hierover in gesprek met Peter Roos en Roel van Dijk, van respectievelijk werknemersorganisaties FNV en CNV Vakmensen, en Paul Smid, partner en medeoprichter van financieel adviesbureau Comminz.

1. Waarom bieden sociale partners het adviesgesprek aan?

Peter: “Door gebruik te maken van de 80/90/100-regeling of de zware beroepenregeling verandert het inkomen van een afbouwwerknemer. Om te bepalen of dit financieel kan, kan hij een traject volgen waarin hij een persoonlijk financieel inzicht krijgt. De gesprekken worden gevoerd door de ervaren adviseurs van financieel adviesbureau Comminz, samenwerkingspartner van het Nibud.”

2. Voor wie is het adviesgesprek?

Roel: ‘‘Het adviesgesprek is voor alle afbouwwerknemers die een bepaalde keuze willen maken in hun werkpatroon. Denk bijvoorbeeld aan werknemers van 57 jaar en ouder die gebruik willen maken van de 80/90/100-regeling. Of aan werknemers die maximaal 3 jaar vóór de AOW-leeftijd willen stoppen met werken en gebruik willen maken van de zware beroepenregeling. Zulke keuzes hebben financiële gevolgen. Een werknemer kan maximaal één jaar voor het gebruik van een regeling een advies laten opstellen.”

3. Wat kost een adviesgesprek?

Peter: “Het onafhankelijke advies is gratis voor afbouwwerknemers. Deelname is alleen mogelijk zolang het budget het toelaat.”

4. Een afbouwwerknemer meldt zich aan voor het adviesgesprek op www.mijnafbouw.nl/adviesgesprek-comminz. Vervolgens krijgt hij te horen dat hij in aanmerking komt voor het gesprek. En dan? Hoe ziet het traject eruit?

Paul: “Na telefonisch contact met de afbouwwerknemer komt één van onze adviseurs bij hem thuis om zijn persoonlijke situatie en wensen in kaart te brengen. Dit doen we op zijn manier en met de mensen die hij erbij wil hebben. Daarna maken wij een rapport met verschillende mogelijkheden. In dit rapport wordt ook rekening gehouden met het inkomen/pensioen van zijn partner en overige persoonlijke financiën (hypotheek, spaarvermogen, lijfrentes etc.). Het advies is echt maatwerk.”

5. Wat levert het adviesgesprek op voor een afbouwwerknemer?

Paul: “Vooral duidelijkheid. Wat gebeurt er financieel als ik deelneem aan de 80/90/100-regeling of de zware beroepenregeling. Dit is vooral belangrijk in tijden als deze waarin bijvoorbeeld de inflatie hoog is. We bekijken samen met de afbouwwerknemer naar de mogelijkheden die bij hem passen en rekenen dat uit. Na het adviesgesprek kan hij een goede keuze maken voor de toekomst.”

6. Wat willen sociale partners bereiken met het adviesgesprek?

Roel: “Met het gesprek krijgt een afbouwwerknemer inzicht in zijn persoonlijke situatie. Alleen zo kan hij de mogelijkheden zelf goed inschatten en een goede keuze naar de toekomst maken. Dit traject is heel belangrijk bij het voorkomen van geldproblemen.”

Peter: “Daarom waarderen we het extra als afbouwwerkgevers dit traject stimuleren voor hun werknemers. Uit onderzoek van Nibud blijkt dat werknemers die zich goed voorbereiden op een verandering in hun inkomen daar beter mee om kunnen gaan dan werknemers die dat niet doen. Met het gesprek krijgen ze inzicht in hun persoonlijke situatie. Dit is nodig om goede keuzes maken.”

Wil je meer informatie of je aanmelden?

Kijk dan op www.mijnafbouw.nl/adviesgesprek-comminz. Voor vragen kun je mailen naar cvs@tbafbouw.nl of bellen op 070 33 66 504. Wij zijn bereikbaar op maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur. Je kunt als werkgever ook terecht bij het Nibud. Ze doen onderzoek op maat en geven advies. Ze denken graag met je mee. Lees meer hierover op www.nibud.nl/beroepsmatig/wat-doen-we-voor-u/onderzoek-en-advies.

Download de gratis TBA-app!