070 33 66 500 info@tbafbouw.nl

In 2020 waren de kleed- en doucheruimtes van een trainingscomplex voorzien van een cementgebonden dekvloer en een PU-gietvloer met holplint. In de doucheruimtes was scheurvorming in de epoxy holplinten ontstaan. Het vloerenbedrijf had het Technisch Bureau Afbouw (TBA) gevraagd om de oorzaak van deze schade te achterhalen.

Opbouw cementgebonden dekvloer

“Het vloerenbedrijf had een constructievloer met daarop een 60/70mm dikke gewapende betonnen druklaag aangebracht,” vertelt onze vloerenexpert René Rieborn. “Op deze draagvloer was in de doucheruimtes een cementgebonden dekvloer aangebracht met de volgende opbouw:

1. 20 mm dikke tackerplaat EPS (isolatieplaat).
2. Op deze tackerplaat waren de vloerverwarmingsleidingen met beugels bevestigd.
3. Rondom waren bij opgaande bouwdelen (wanden) kantstroken aangebracht.
4. Vervolgens was een cementgebonden dekvloer op afschot aangebracht. Deze dekvloer had een dikte van 90 tot 70mm en was voorzien van een krimpnet (Ø03-150).”

Scheuren in de epoxy holplint

“Na het doorlopen van een opstookprotocol had het vloerenbedrijf de doucheruimtes voorzien van een polyurethaan gietvloer met een epoxy holplint. Hierbij was de epoxy holplint (ca. 50mm hoog) direct tegen de wand tot onderzijde wandtegel geformeerd. Na oplevering van het trainingscomplex aan opdrachtgever was er scheurvorming in de doucheruimtes ontstaan. Deze scheuren waren ontstaan in de aangebrachte epoxy holplint. De scheurvorming was zichtbaar tussen aansluiting plint met pu-gietvloer. De doucheruimtes waren in gebruik, waardoor er vocht via de scheuren in de ondervloer kon komen.”

Ongehinderd vervormen

“De cementgebonden dekvloeren waren aangebracht op isolatiemateriaal, zogenaamde verend opgelegde of zwevende dekvloeren. Het ging om een dekvloer die was aangebracht op een samendrukbaar isolatiemateriaal. Voor dit type dekvloer is in Nederland een norm beschikbaar, de NEN 2742. Een zwevende dekvloer rust niet op een vormvaste ondergrond maar op een verende (isolatie) laag. De aanwezige vervorming (uitzetten/krimpen) van dit type dekvloer moet ongehinderd plaats kunnen vinden onder invloed van thermische en/of mechanische belasting. Daarom is het belangrijk dat een verend opgelegde dekvloer rondom bij opgaande bouwdelen is voorzien van een kantstrook. De kantstroken waren hier aangebracht. Het is ook belangrijk om een starre aansluiting van de (dek)vloer met verticale bouwdelen te voorkomen.”

Starre verbinding

“Het toepassen van een verend opgelegde dekvloer in een doucheruimte had een zeer lastig detail: waterdichte aansluiting vloer met wand. Door het aanbrengen van een in werk geformeerde epoxy holplint was er een starre verbinding ontstaan tussen de verend opgelegde dekvloer en de wand. Door de aanwezige thermische en mechanische vervorming van de verend opgelegde cementgebonden dekvloer kwam er een spanning op de epoxy holplint. Het gevolg was scheurvorming.”

Wil je meer weten over onze technische adviezen?

Kijk dan op www.tbafbouw.nl/diensten voor meer informatie.

Download de gratis TBA-app!