070 33 66 500 info@tbafbouw.nl

In augustus 2023 hebben we TBA-Kennispaper 2 Houten platen als eerste plaatlaag achter een gipsplaat gepubliceerd. De basis van dit document is de problemen met hout in een vochtige omgeving. Tijdens het bezoek aan de bouwbeurs in München hebben onze technisch adviseurs een nieuwe plaat aangetroffen. Deze plaat is gemaakt van PUR resten. Denk daarbij aan afval/snijresten van PUR-isolatie platen, al dan niet met een aluminium toplaag. Deze plaat ziet er uit als een MDF-plaat en kan net als MDF eenvoudig bewerkt worden. De plaat is veel lichter van gewicht dan houten platen EN is volgens de fabrikant volledig ongevoelig voor vocht. De plaat kan ook rechtstreeks betegeld worden in badkamers. Wellicht kan dit een aanvulling zijn op extra plaatmaterialen achter een gipsplaat.

In hetzelfde kader van hout achter gips kregen ze informatie over bevestigingsmiddelen voor in gipskartonplaten. Eén van de redenen om überhaupt een houten plaat aan te brengen achter een gipsplaat is de gedachte dat men niks aan gipsplaten op kan hangen. Dat is absoluut niet waar. Er zijn verschillende oplossingen voor pluggen in gipsplaten. Wellicht niet overal interessant, maar een fabrikant levert kant-en-klare elementen met kunststofprofielen voor strakke inwendige of uitwendige hoeken, en nog veel meer. Denk aan strakke overgangen van een wand naar een schuin dak, waar altijd de “strakheid” van de hoek het probleem is. Deze producten zijn vooral bedoeld voor projecten waar veel repetitie van hoeken in voorkomt.

Download de gratis TBA-app!