070 33 66 500 info@tbafbouw.nl

Verbouwen is populair. Bijvoorbeeld om de woning meer waard te laten worden. Deze gedachte hadden de bewoners ook van een vrijstaande jaren 30 woning. Een aannemingsbedrijf had aan deze woning een prefab aanbouw gerealiseerd bestaande uit houtskeletbouw-elementen. In de aanbouw waren de binnenwanden en plafonds afgewerkt met gipskartonplaten. De platen waren later voorzien van een stuclaag en een muurverfsysteem. Zes maanden na oplevering was de eerste schade geconstateerd in de vorm van het aftekenen van de schroeven door de stuclaag. Het stukadoorsbedrijf wilde weten wat hier de oorzaak van is en verzocht het Technisch Bureau Afbouw om een onderzoek te doen.

Stucwerk
“Het stucwerk bestond uit een (verspuitbare) hechtpleister die geschikt was voor het dun afwerken van onder andere kalkzandsteen, cellenbeton en gipsblokken”, vertelt Pascal Hagen, onze deskundige op het gebied van stukadoren. “Daarnaast was de hechtpleister ook geschikt om wanden en plafonds van gipskartonplaten en standaard niet-zuigend beton direct (zonder voorstrijk) af te werken. De hechtpleister was gefinisht met een zeer veelzijdige finisher die geschikt is voor uiteenlopende toepassingen op onder andere stucwerk, beton en gipskartonplaten.”

Cirkelvormige schades
“Op de wanden van het kantoor, garage en op het plafond in de hal constateerde ik cirkelvormige schades. Deze schades zaten ter plaatse van de schroeven. Ik wilde weten hoe de wanden waren opgebouwd. Dus verwijderde ik het loszittende stucmateriaal. De stuclaag was ongeveer 4 á 5 mm dik. Onder de loszittende stuclaag zat de gebruikelijke (gefosfateerde) gipsplaatschroef. Ik zag dat de schroeven niet waren geroest. Het stucwerk was uitgevoerd in de winterperiode. De weers- en omgevingsomstandigheden waren toen goed.”

Krimp
“Het ontstaan van de cirkelvormige plekjes is een bekend probleem. Dit komt eigenlijk alleen voor bij gipsplaatwanden- en plafonds die op houten panelen en/of staanders zijn geschroefd. Door droging van de gehele jaren 30 woning kromp het hout. Vooral de houten staanders krompen. De krimp van de staanders zorgde voor het terugtrekken van het hout. Maar de schroeven krompen niet. De schroeven werden als het ware naar buiten gedrukt. Vervolgens drukten de schroeven de stuclaag los. Hoe vochtiger (verser) het hout en hoe vochtiger de omstandigheden tijdens de montage, hoe groter de krimp van het hout zal zijn. Het vocht wat tijdens het stukadoren wordt aangebracht kan een grote rol spelen voor het krimpgedrag van de houten constructie.”

Advies
“Het gebouw was ogenschijnlijk geklimatiseerd en droog. Het advies was wel om pas na het stookseizoen over te gaan tot reparatie. Herstellen kon worden gedaan door eerst de zichtbare plekjes los te halen. De ondergrond moest lichtjes schoon geborsteld en voorgestreken worden. Vervolgens moest de ondergrond gevuld worden met voegenvuller of gips. Waarschijnlijk zou de reparatie enigszins zichtbaar blijven. De reparatieplek moest eerst worden voorgerold. Daarna moest de gehele wand opnieuw voorzien worden van een muurverfsysteem. Er kon ook worden gekozen om de wand na reparatie geheel te voorzien van bijvoorbeeld een pasta en vervolgens van een muurverfsysteem.”

Wil je meer weten over onze technische adviezen?
Kijk dan op www.tbafbouw.nl/diensten voor meer informatie.

Download de gratis TBA-app!