070 33 66 500 info@tbafbouw.nl

Niks mis met hard werken, want projecten zijn niet zomaar klaar. Juist in de afbouwfase worden de puntjes op de i gezet om een goed eindresultaat te behalen. Maar er is een verschil tussen hard werken en een hoge werkdruk ervaren. Wordt het werk je medewerker te veel? Ervaart je medewerker regelmatig stress en lukt het hem niet meer om energiek en uitgerust aan een nieuwe werkdag te beginnen? Dan is het tijd om aan de bel te trekken, want hard werken hoort niet te voelen als werkdruk en stress.

Nadelige effecten

Aanhoudende werkdruk en stress kunnen serieuze gevolgen hebben voor de gezondheid. Het kan bijvoorbeeld leiden tot lichamelijke en mentale problemen. Denk aan hoofdpijn, vermoeidheid en moeite met (in)slapen. Werkdruk kan ook invloed hebben op de geestelijke gezondheid en leiden tot angst en somberheid. Dit kan niet alleen onze werkprestaties beïnvloeden, maar ook de samenwerking met collega’s en de werk-privé balans verstoren.

Stresstest

Gelukkig zijn er stappen die je medewerker kan zetten om te zorgen dat het niet zover komt. Als hij zichzelf afvraagt of hij te veel werkdruk en/of stress ervaart, laat hem dan de stresstest doen op www.volandis.nl/werk-veilig/gezondheid/stress. Dit is een soort gezondheidscheck voor zijn geest. Het laat zien hoeveel stress hij ervaart en of het tijd is om hulp te zoeken. Deze hulp wordt mogelijk gemaakt met subsidie, die de cao-partijen Afbouw hebben verstrekt. Op de website van Volandis vind je meer informatie over de verschillende soorten hulp die hij kan krijgen.

Zelf actie ondernemen

Daarnaast kan je medewerker zelf ook dingen doen en dat hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Ontspanningsoefeningen kunnen bijvoorbeeld heel goed werken om een hectische dag achter je te laten. Ook het delen van werkdruk en stress met jou als leidinggevende, zijn partner of een goede vriend(in) kan een positieve invloed hebben. Bespreek met elkaar wat de mogelijke oorzaak is en kijk of je medewerker daar goede maatregelen voor kan treffen.

Bouwarts spreken

Wil je medewerker geen stresstest doen, maar liever direct een bouwarts spreken dan kan dat uiteraard ook. Ga dan naar
www.volandis.nl/aandeslag/als-vakkracht/voor-jou-geregeld/spreekuur-bouwarts-arbospreekuur om een afspraak in te plannen bij één van de gecontracteerde arbodiensten van Volandis. Hij bespreekt zijn klachten en de mogelijkheden die stress/werkdruk verhelpen of voorkomen. Dit spreekuur is kosteloos en valt binnen het preventiezorgpakket.

Benieuwd naar alle mogelijkheden?

Je vindt alle informatie op www.volandis.nl/werk-veilig/gezondheid/stress.

Download de gratis TBA-app!