070 33 66 500 info@tbafbouw.nl

Een natuursteenbedrijf had platen travertin afgenomen. Bij het plaatsen van de platen ontdekte het bedrijf dat op de achterzijde van de platen zwart roze schimmel zat. Het bedrijf nam telefonisch contact op met de leverancier. Laatstgenoemde vertelde dat de platen voor langere tijd afgedekt waren opgeslagen. Echter kon de leverancier niet uitsluiten dat de platen vochtig waren geworden. Vervolgens had het natuursteenbedrijf de platen geretourneerd naar de leverancier, die de platen had gereinigd en weer had opgestuurd naar het natuursteenbedrijf.

Geen wapeningsnetten

Bij de levering zag het bedrijf dat niet alleen de schimmel weg was maar ook dat de wapeningsnetten op de achterzijde van de platen ontbrak. Dat zou een probleem kunnen worden bij het plaatsen van de platen. Hoog tijd voor het natuursteenbedrijf om het Technisch Bureau Afbouw in te schakelen voor een beoordeling van platen.

Onverzaagd

“De geleverde 64 platen travertin waren ongeveer 300x145x2cm”, vertelt Onno de Vries, onze natuursteenexpert. “De platen zouden vrijwel onverzaagd (huidige maat) op een vloer aangebracht worden. Ik zag dat de platen de gebruikelijke aftekening van afzettingslagen hadden met daarbij in de lagen aanzienlijke holtes. De achterzijde van de platen hadden nauwelijks nog resten van het aangebrachte wapeningsweefsel. Wel was er nog een deel van de lijmlaag aanwezig.”

Functie wapeningsweefsel

“Het toepassen van een wapeningsweefsel aan de achterzijde van een travertinplaat is gebruikelijk en heeft ook een duidelijke functie. Travertin bestaat uit lagen, waardoor er zwakkere lijnen/zones in de steen aanwezig zijn. Een wapeningsnet op de achterzijde van de platen moet optredende spanningen beperken en verdelen om breuken te voorkomen. Het net draagt op deze wijze bij aan de structurele stabiliteit van de plaat tijdens en na het plaatsen.“

In open boek

“De opdrachtgever wilde de platen nagenoeg als geheel laten plaatsen in open boek. Dit betekende dat twee of meerdere platen gespiegeld aan elkaar worden geplaatst. Het was de bedoeling dat de lijnen in de stenen perfect doorliepen. Echter als één plaat zou breken, zouden er feitelijk twee platen verloren gaan. En als dat te vaak zou gebeuren, dan moesten er nieuwe platen uit een ander blok komen. Dit zou als gevolg hebben dat er kleurverschil kon optreden met de oorspronkelijke platen.“

Advies

“De platen hadden zelf geen kwalitatief gebrek. Ze waren in orde. Maar zonder wapeningsweefsel. Als het natuursteenbedrijf deze platen zou plaatsen, was het risico op breuken te groot. Dat moet je niet willen. Daarom raadde ik het aan om opnieuw wapeningsnetten aan te brengen op te platen. Zekerheid gaat boven alles.”

Wil je meer weten over onze technische adviezen?

Kijk dan op www.tbafbouw.nl/diensten voor meer informatie.

 

Download de gratis TBA-app!