070 33 66 500 info@tbafbouw.nl

In een nieuwbouw appartementencomplex had een stukadoorsbedrijf een groot deel van de betonnen binnenwanden bepleisterd. In sommige appartementen trad echter onthechting van het stucwerk op, vooral bij de kim. Dit gebeurde nadat glasvliesbehang was aangebracht zonder een primerlaag op het gestukadoorde oppervlak. Deze onthechting had plaatsgevonden na het losmaken van banen glasvliesbehang. Het stukadoorsbedrijf had Technisch Bureau Afbouw ingeschakeld om onderzoek te doen naar deze problemen. Ed van der Plas, onze stukadoorsexpert, ging op pad.

Water- en luchtbelletjes

“De wanden in het appartement waren afgewerkt met gipsgebonden stucwerk en vertoonden geen zichtbare of hoorbare gebreken,” vertelt Ed. “Ik had aan de onderkant van een wand destructief een opening in het gips gebonden stucwerk gemaakt tot op het betonoppervlak. Het middengedeelte van het stucwerk kwam hierbij vrij gemakkelijk los van de ondergrond en bleef vrijwel schoon van het betonoppervlak. Op de achterzijde van de losgekomen gipslaag werd een sterk geconcentreerd patroon van gaatjes (water- en later luchtbelletjes) aangetroffen.”

Verhoogd vochtgehalte

“Vochtmetingen met de Hydromette Compact B vochtmeter toonden aan dat het oppervlak van de betonnen muren op bijna alle wandhoogtes een verhoogd tot sterk verhoogd vochtgehalte van 80 tot meer dan 90 digits vertoonde. Dit duidde op meer dan 5 gewichtsprocent vocht in het beton. Het bevochtigen van verschillende delen van het betonoppervlak van verschillende wanden onthulde een snelle capillaire werking. Dit suggereerde dat dit type gips onder ‘normale’ droge omstandigheden een voldoende hechting (zowel mechanisch als fysisch) met het betonoppervlak zou moeten kunnen genereren.”

Minder goede fysiek hechting

“Het stucwerk hechtte niet stevig en viel grotendeels van het beton af na mechanische belasting/destructief onderzoek. Het betonoppervlak bleef bijna schoon zonder gipsresten. Onder de verwijderde gipsfragmenten werden een afbrokkelende laag en talloze luchtbellenkratertjes zichtbaar. Luchtbellen ontstonden op plaatsen waar kort na het stucen een waterige gipsoplossing aanwezig was, maar deze drong niet snel genoeg in het betonoppervlak door via capillair transport. Dit leidde tot een verminderde hechting tussen het gips en het beton. Het beton had al een te hoog vochtgehalte voordat het gips werd aangebracht. Dit belemmerde de hechting.”

Onvoldoende ventilatie

“Enkele maanden later hadden bepaalde wandgedeelten een verhoogd vochtgehalte, omdat er onvoldoende ventilatie was en vocht niet kon verdampen. Dit werd veroorzaakt door het ontbreken van ventilatieroosters en het gebruik van plastic folie aan de buitenkant van de ramen. Het was cruciaal om maatregelen te nemen om de ventilatie te verbeteren en vochtige lucht naar buiten af te voeren. Vochtmetingen op het oppervlak van het gestukadoorde gipswerk en het gebruik van een primer op een voldoende droog gipsoppervlak zouden de hechting van het gips aan het oppervlak versterken. Hierdoor konden problemen met behanglijm en onthechting van de gipslaag van het betonoppervlak worden verminderd. Voor meer informatie over onze technische adviezen kun je terecht op www.tbafbouw.nl/diensten.”

Download de gratis TBA-app!