070 33 66 500 info@tbafbouw.nl

Onze technisch adviseur voert bij een schadediagnose een onderzoek uit om de oorzaak van de schade vast te stellen. Dit scenario deed zich voor toen een aanvrager de diensten van het Technisch Bureau Afbouw inschakelde vanwege scheuren in het plafond in een kantoorgebouw. Hermen de Hek, onze specialist op het gebied van plafonds en wanden, nam de taak op zich om een grondig onderzoek uit te voeren.

Snel verwarmd

“In het kantoorgebouw had de installateur een verlaagd gipsplatenplafond geïnstalleerd,” vertelt Hermen. “De naden van het plafond waren voorzien van gaasband, waarna de installateur de naden had gevoegd en afgewerkt. De plafonds in de hotelkamers waren bevestigd aan een metalen frame van C100-profielen. De installateur vertelde me dat het tijdens de installatie en afwerking erg vochtig was in het gebouw vanwege verschillende lekkages. Na de afwerking heeft de installateur het gebouw snel verwarmd en extreem gedroogd.”

Relatieve luchtvochtigheid

“Slechts enkele maanden na de opening van het hotel werden er scheuren waargenomen in de plaatnaden van de kamers en de lobby. De plafonds in de kamers hadden een zeer korte overspanning, maximaal +/- 3m1, waardoor ze herhaaldelijk tussen de constructieve liggers vielen. In de kamers werd warme, droge lucht langs de plafonds geblazen door de verwarming. Om de oorzaak te achterhalen, heb ik meerdere kamers onderzocht. Hierbij bleek dat de relatieve luchtvochtigheid (RV) in de kamers minder dan 36% was, bij een temperatuur van meer dan 21°C. In de lobby waren de scheuren nog ernstiger, met een RV van slechts 30,5% en een temperatuur van 25,9°C.”

Krimpen van de plafonds

“Mijn conclusie was onvermijdelijk: de schade werd veroorzaakt door het krimpen van de plafonds tijdens het droogproces van het gebouw. Bij het drogen van het gebouw krimpen de plafonds, en een te hoge spanning als gevolg van dit krimpen leidde tot scheurvorming in de plaatnaden. Het krimpen doet zich vooral voor wanneer warme, droge lucht langs de plafonds wordt geblazen en de relatieve luchtvochtigheid onder de 40% zakt. In dit specifieke geval was de luchtvochtigheid zelfs slechts 30,5%.”

Hersteladvies

“Gelukkig was het herstellen van de schade mogelijk:

  • aanpassen van de luchtbehandelingsinstallatie;
  • handhaven van de relatieve vochtigheid (RV) en temperatuur op een normaal niveau;
  • herstellen van de scheuren;
  • verwijderen van het gaasband;
  • de ondergrond ontdoen van losse deeltjes en zorgvuldig primeren;
  • vullen van voegen met een vezelversterkte voegenvuller;
  • in de natte voegenvuller een papierband aanbrengen en deze inbedden in de voegenvuller en;
  • na het drogen, afwerken en schuren.”

Schadediagnose

“Helaas is het voorkomen van schade niet altijd mogelijk. Wanneer schade eenmaal is opgetreden, is het in de praktijk niet altijd eenvoudig te verklaren, wat het herstel lastig maakt. In dergelijke gevallen kunnen wij een diagnose stellen en je adviseren over mogelijke oorzaken en gevolgen. Als je wilt, kunnen wij ook aanvullend hersteladvies geven. Wil je meer weten over onze technische adviezen? Kijk dan op www.tbafbouw.nl/diensten voor meer informatie.”

Download de gratis TBA-app!