070 33 66 500 info@tbafbouw.nl

In april 2024 brachten technisch adviseurs van het Technisch Bureau Afbouw een bezoek aan de internationale afbouwbeurs Farbe, Ausbau & Fassade 2024 te Keulen. Binnen de twee hallen omvattende afbouwbeurs was er volop informatie te verkrijgen over de afbouwwerkzaamheden zoals binnen restauratie-, renovatie-, en nieuwbouwprojecten kunnen worden uitgevoerd. In het midden van de hal was er een groot plein afgezet waar leerling stukadoors op allerlei wandvlakken (restauratie) stukadoors- en voegafwerkingstechnieken toonden.

Het is hierbij opvallend dat er op afbouwgebied grote – en kleine leveranciers aanwezig waren maar  die een breed assortiment aan afbouwproducten toonden en  voor zeer specialistische informatie zorgden aangaande hun producten. Op afbouwgebied, met name de stukadoors- en wand- en plafondsystemen (droge afbouw) viel het op dat er veel demonstraties werden gegeven aangaande de verwerking van decoratieve pleisters in nieuwbouw en renovatiesituaties alsmede de machinale verwerking van voegmaterialen. Tevens werden vanuit grote leveranciers een scala aan producten aangeboden ten behoeve van binnen- en buitengevelisolatie in combinatie met respectievelijk  bio-based en gerecyclede materiaaltoepassingen en innovatieve handige hulpmiddelen.

De beurs toonde een groot aantal leveranciers van gereedschappen en machines, zoals zeer exclusieve pleister- en modeleerspanen (tot goudkleurig aan toe!), alsmede een breed assortiment aan afplak tapes en materialen om schimmelvorming en vervuiling van oppervlakken te reinigen (waaronder freesmachines e.d.). Hierbij ontbraken ook de snijmachines voor houtvezel en minerale isolatieplaten niet. Er waren tevens prefab steigers voor smalle ruimten en een breed assortiment aan handige kleine spuitmachines aanwezig. Puur stukadoorsgericht werden de decoratieve verf- en pleistermaterialen alsmede leemgebonden stucsystemen getoond, respectievelijk aangebracht op specifiek hiertoe geschikte droogbouw-, stro-, en leembouw (isolatie) platen, riet -en leemstenen (binnen), en kalkgebonden stucsystemen op keramische bouwblokken (geïsoleerd en ongeïsoleerd) alsmede gevelisolatiesystemen in al hun toepassingsmogelijkheden.

Het is tevens duidelijk dat er steeds meer met dunne plaatmaterialen, voorzien van een cachering van bijvoorbeeld diverse kleuren natuursteen worden toegepast als eindafwerking in natte ruimten, met name de douchehoeken van badkamers. Voor de buitengevelisolatie zijn er ten behoeve van het schuren van de EPS-platen, meerdere schuurmachines aangetroffen die zowel op accu werken en een stofzuiger als “rugzak” bij zich hebben. Voor de droge afbouw waren op de stand van Schmitt wederom de gipsplaten met hoek of randafwerkingen te zien die in voor zeer strakke afwerking kunnen zorgen. Al met al een zeer interessante en informatieve afbouwbeurs!

 

 

 

 

 

 

 

 

Download de gratis TBA-app!