070 33 66 500 info@tbafbouw.nl

In 2023 werd het TBA gevraagd om een schadediagnose uit te voeren. Dit gebeurde nadat er schade was ontstaan in een woning, slechts drie maanden na het aanbrengen van vloerverwarming in een bestaande dekvloer. Na uitgebreide discussies met de aannemer, schakelden de bewoners de rechtsbijstand in. Op verzoek van de rechtsbijstand bracht onze vloerendeskundige, René Rieborn, een bezoek aan de woning.

Opbolling

“In de woning zag ik een betonnen constructievloer met daarbovenop een hechtende cementgebonden dekvloer,” legt René uit. “Er waren sleuven gefreesd in de dekvloer, waarin de aannemer vervolgens leidingen met een diameter van 16 mm had gelegd. Een dag later waren de sleuven gevuld met een krimpvrije reparatiemortel. Begin 2022 was de dekvloer geschuurd en voorzien van een primer en een egalisatielaag. Later in dat jaar ontstond er schade: over de gehele breedte van de woning ontstond een opbolling in de vloerbedekking. Deze opbolling was rechtlijnig en nauwelijks zichtbaar bij normaal licht. Infraroodbeelden toonden aan dat de opbolling geen verband hield met de ingefreesde leidingen.”

Thermische spanningsscheur

“Na nader onderzoek kon ik vaststellen dat er in de constructievloer en dekvloer een thermische spanningsscheur was ontstaan. Dit gebeurde als gevolg van warmteveranderingen in de dekvloer door het in- en uitschakelen van de vloerverwarming. De reeds bestaande scheur was vanuit de ondergrond naar het oppervlak gekomen. Dit resulteerde in het loslaten (zonder scheurvorming) van de egalisatielaag en de opbolling van de PVC-stroken in de dekvloer. Er was geen sprake van een onjuiste uitvoering of materiaalkeuze.”

Hersteladvies

“Natuurlijk wilden de bewoners weten of herstel mogelijk was. Herstel was technisch gezien mogelijk, maar de bewoners moesten zich afvragen of het de moeite waard was voor zo’n kleine schade. De PVC-stroken en de egalisatielaag bij de opbolling zouden verwijderd moeten worden. Daarna zou de scheur in de constructievloer en dekvloer geïnjecteerd moeten worden met epoxyhars. De kosten zouden oplopen tot duizenden euro’s.”

Schadediagnose

Helaas kan schade niet altijd worden voorkomen. Eenmaal ontstaan is het niet altijd gemakkelijk te verklaren, wat het herstel bemoeilijkt. In dergelijke gevallen kunnen onze technisch adviseurs een diagnose stellen en je adviseren over mogelijke oorzaken en gevolgen. Indien gewenst kunnen zij ook tegen vergoeding hersteladvies bieden. Neem contact met ons op via 070 33 66 500 of info@tbafbouw.nl. Wij helpen je graag.

Download de gratis TBA-app!