Begin 2023 waren er scheuren ontstaan in gipskartonplatenwanden in een trappenhuis van een appartementencomplex. De scheuren waren door de aanvrager hersteld. Daarna waren de wanden door een spackspuiter gladgetrokken om wederom te worden afgekorreld. Er waren echter ter plaatse van de uitgevoerde reparaties opnieuw scheuren ontstaan. Beide partijen wilden weten hoe dit kon en hadden het Technisch Bureau Afbouw verzocht hier een onderzoek naar uit te voeren.
Waarnemingen
Hermen de Hek, onze plafond- en wanddeskundige, vertelt: “De huidige scheuren zaten op de naden die al eens hersteld waren. Na het opensnijden van de scheuren was te zien dat het herstel niet door de hele plaatdiepte was uitgevoerd, maar dat deze slechts oppervlakkig over de bestaande scheur was dichtgevoegd, wel met papierband. Deze methode van herstel zorgde voor een zeer oppervlakkige en hele dunne voegafwerking, die zeer gevoelig was voor spanningen.”
Verkeerde herstelmethodes
“De oorspronkelijke scheuren moesten voor het herstel eigenlijk in een grove V-vorm worden ingesneden tot op het profiel. Hierdoor zou de voegenvuller diep in de plaatnaad worden aangebracht en kreeg de nieuwe voegafwerking ‘body’ en werd de voeg veel sterker. Het toevoegen van een papieren wapeningsband was een juiste keuze, maar de uitvoering was niet diep genoeg.”
Oorzaken van de scheuren
“De hier zichtbare scheuren waren typische krimpscheuren en werden veroorzaakt door droging. Er was geen sprake van zichtbare spanningsscheuren. De scheuren in de wanden ter plaatse van de naden van de gipsplaten waren haarscheuren: zeer dun en rechtlijnig, een typisch beeld van een krimpscheur. Krimpscheuren worden veroorzaakt door droging van het gebouw. In het algemeen geldt: Hoe vochtiger de bouw, hoe groter de krimp, hoe groter de kans op krimpscheuren.”
Advies voor juiste herstelmethodes
“De herstelwerkzaamheden van de eerder ontstane scheuren waren niet op de juiste wijze uitgevoerd. De herstelde voegafwerking was een te dunne afwerking, weliswaar met papierband uitgevoerd, maar toch te zwak. Onder de herstelde voeg was de scheur nog steeds aanwezig, omdat de scheur niet tot op het profiel was opengemaakt en gevuld. De juiste herstelmethode zou zijn:
- De scheur volledig door de gipsplaat heen in V-vorm insnijden, tot op het profiel.
- De ondergrond vrij maken van losse (voeg)resten en daarna primeren om stofdeeltjes vast te zetten en om zuiging van de ondergrond te beperken.
- De gipsplatenvoeg vullen met een vezelversterkte voegenvuller en de voeg dichtstrijken.
- In de natte voegenvuller een wapeningsband van papierband of glasvliesstrook inbedden.
- Na volledige droging een finishlaag aanbrengen.
- Schuren, primeren en afwerken.
Raadpleeg voor de juiste verwerking van gipsplaatsystemen de TBA-Richtlijn 3.3: www.tbafbouw.nl/wp-content/uploads/2021/03/TBA-richtlijn-3.3.pdf ”
Een positieve ervaring met TBA’s expertise
De aanvrager was zeer tevreden over het onderzoek dat door Hermen de Hek werd uitgevoerd. “Het was verhelderend om te zien hoe diepgaand en professioneel het onderzoek werd aangepakt,” zei hij. “Hermen’s expertise maakte het mogelijk om de oorzaken van de scheuren te achterhalen en het juiste hersteladvies te krijgen.” De aanvrager voelde zich gerustgesteld door de gedetailleerde uitleg en de praktische aanbevelingen. Dankzij het onderzoek heeft hij nu vertrouwen in de correcte hersteloplossingen.
Kijk voor meer informatie over onze diensten op www.tbafbouw.nl/technische-diensten.