In een nieuw bedrijfspand was circa 2,5 jaar geleden een kunststof vloerafwerking (polyurethaan gietvloer) aangebracht. In deze vloerafwerking was plaatselijk blaasvorming opgetreden. De aanvrager had het Technisch Bureau Afbouw gevraagd naar de oorzaak van de optredende blaasvorming in de vloerafwerking en hoe dit te herstellen.
Waarnemingen
René Rieborn, onze vloerendeskundige, vertelt: “In 2020 had de aanvrager de nieuwbouw van het laboratorium gerealiseerd. Onderdeel van deze nieuwbouw was het aanbrengen van een kunstharsgebonden vloerafwerking (pu-gietvloer) op de cementgebonden dekvloer in het gehele laboratorium. Ik herinner me dat de constructievloer een aan de onderzijde geïsoleerde kanaalplaat vloer betrof, met een geventileerde kruipkelder. De constructievloer was voorzien van een circa 50 mm dikke cementgebonden dekvloer, en er waren geen watervoerende leidingen in de dekvloer opgenomen.”
Aanbrengen van de vloer
“Na voldoende doorharding werd de dekvloer gecontroleerd op restvocht, dat 2,5% bedroeg. Vervolgens werd de cementgebonden dekvloer geschuurd en stofvrij gemaakt, waarna een epoxy primer en schraplaag werden aangebracht. Daarna werd de polyurethaan gietvloer in de gewenste kleurstelling aangebracht, gevolgd door een transparante polyurethaan topcoating. De nieuwbouw, met een totaal oppervlak van ca. 1100m², werd eind 2020, begin 2021 aan de opdrachtgever opgeleverd.”
Oorzaak van de blaasvorming
“Ruim 2,5 jaar na oplevering, in september 2023, constateerde de opdrachtgever plaatselijk blaasvorming in de aangebrachte vloerafwerking,” vertelt René. “Er was een lekkende leiding achter een keukenblok die inmiddels was vastgedraaid. Mogelijk had deze lekkage langere tijd water gelekt. Bij inspectie bleek dat de polyurethaan gietvloer in een lichtgrijze kleurstelling op één plek, circa 7 x 7 meter, een zeer grote hoeveelheid blazen vertoonde. Het openen van een blaas toonde duidelijk dat deze met vocht was gevuld.”
Diagnose en hersteladvies
“De schade, bekend als ‘osmose’, kon ontstaan wanneer een dampdichte toplaag, een semipermeabel membraam, zouten in de ondervloer, en vocht aanwezig waren. In dit geval was de lekkage de bron van het vocht. Omdat de blaasvorming pas na circa 2,5 jaar optrad, moest er sprake zijn van een lekkage. Zou de gietvloer zijn aangebracht op een dekvloer met een te hoog restvochtpercentage, dan zou de blaasvorming vrijwel direct zijn opgetreden.”
“Voor een duurzaam herstel moet eerst worden vastgesteld dat er geen vochtaanvoer meer in de dekvloer aanwezig is,” adviseert René. “Als er twijfel is, is het verstandig om een lekdetectiebedrijf in te schakelen. De polyurethaan gietvloer in het gebied met blazen moet tot op de cementgebonden dekvloer worden verwijderd, waarna de dekvloer goed moet drogen, eventueel met een bouwdroger. Het restvochtpercentage moet ruim onder de 3,0% komen. Wanneer de dekvloer voldoende droog is, kan de gietvloer worden hersteld. Er kan echter altijd een licht kleurverschil zichtbaar blijven tussen het bestaande en herstelde deel van de vloer.”