Vloerverwarming in badkamers is tegenwoordig heel gebruikelijk. Je kent vast wel het heerlijke gevoel van een warme vloer als je uit bad of de douche stapt. Onlangs ontving TBA een aanvraag voor een schadediagnose van een terrazzovloer in een badkamer. Onze deskundige, Onno de Vries, ging op onderzoek uit.
Constructie
“De constructie was als volgt: een houten balklaag met voldoende draagkracht, waarop een Lewis zwaluwstaartplaat was gelegd”, vertelt Onno. “Daarop waren de leidingen voor vloerverwarming aangebracht, gevolgd door een minerale tussenlaag van stampbeton en een terrazzotoplaag. Wat me opviel, was dat de wanden niet waren afgeplakt en er ook geen kantstroken waren aangebracht. De verwarmingsleidingen waren rechtstreeks aangesloten op de cv-installatie, en het water bereikte een maximale temperatuur van 50 graden Celsius. De temperatuur werd geregeld door de kamerthermostaat, wat niet ideaal is voor de badkamer.”
Scheurvorming en de oorzaken
“Na enige tijd ontstonden er fijne scheurtjes bij de uitwendige hoeken van een scheidingswand. De leverancier van de Lewis-plaat gaf aan dat dit kwam door het ontbreken van kantstroken, wat deels klopt. Bij vloerverwarming moeten kantstroken worden gebruikt om spanningen te verminderen. Maar in dit geval was dat niet de hoofdoorzaak. Elke vloer met vloerverwarming heeft een risico op scheurvorming door uitzetting en krimp bij opwarmen en afkoelen. Deze spanningen concentreren zich vaak bij uitwendige hoeken en dunne delen van de vloer. Hier bleek de temperatuur van de verwarmingsbuizen de boosdoener te zijn.”
Te hete leidingen
“Volgens NEN 1042, de norm voor terrazzovloeren, mag de temperatuur van het water in de leidingen niet hoger zijn dan 40 graden Celsius. Hier was dat echter wel het geval, waardoor de scheurtjes ontstonden. Bovendien ontbrak een temperatuurregelaar in de badkamer, wat betekende dat de kamerthermostaat alles regelde en de badkamer vaak te warm werd.”
Zekerheid over je natuursteenwerk
Wil je schade aan je vloer voorkomen? Onno de Vries, onze expert, biedt deskundig en onafhankelijk advies, inclusief beoordelingen op locatie en uitgebreide metingen. Hij stemt af met alle betrokken partijen en levert een helder rapport met advies en herstelopties. Bij kwaliteitscontroles checkt Onno of het werk volgens de afspraken is uitgevoerd, wat helpt om conflicten en juridische procedures te voorkomen. Voor stroefheidsmetingen gebruikt hij speciale meetapparatuur om zeker te zijn dat vloeren voldoende antislip zijn. Kijk voor meer informatie op www.tbafbouw.nl/diensten of bel 070 33 66 500.