070 33 66 500 info@tbafbouw.nl

Helaas komt het nog te vaak voor: een discussie tussen een aannemer en zijn opdrachtgever over de kwaliteit van het geleverde werk. Dit geldt ook voor natuursteenwerk. In 2024 werd Technisch Bureau Afbouw benaderd door een opdrachtgever die schade had opgemerkt aan het oppervlak van zijn tegels. Hij vroeg ons om de oorzaak te achterhalen.

Kapotte tegeldelen

“Op de begane grond van de woning lag een vloer van 250 tegels, gemaakt van donkergezoet Belgisch hardsteen,” vervolgt onze expert Onno de Vries. “Elke tegel had een formaat van 500 mm bij 500 mm. Zeker 100 tegels waren ernstig beschadigd, waarbij stukken van meer dan 25 mm waren uitgesprongen. Om de oorzaak van de schade te achterhalen, onderzocht ik de opbouw van de vloer: een constructievloer, een 40 mm dikke isolatielaag met verwarmingsleidingen, een specielaag en de tegels. De specielaag bestond uit twee verschillende lagen: een top- en onderlaag. Beide lagen verkeerden niet in optimale staat. De toplaag was verdicht en de onderlaag was poreus.”

Stylolietvorming als oorzaak

“Na verder onderzoek ontdekte ik dat de vloerenlegger een verkeerde applicatiemethode had gebruikt, waarbij langdurige vochtbelasting onvermijdelijk was. Hierdoor konden stylolieten ontstaan,” legt Onno uit. “Een styloliet is een onregelmatig gevormd discontinu vlak in gesteente, veroorzaakt door de oplossing van materiaal. Stylolieten komen vooral voor in kalksteen, dat relatief eenvoudig oplost in grondwater. Belgisch hardsteen bevat vaak stylolieten. In dit geval zorgde de oplossing van materiaal ervoor dat de stylolietvlakken naar elkaar toe bewogen, waardoor de tegels op de begane grond losraakten en uitsprongen.”

De oplossing

“Gelukkig was herstel goed mogelijk. Ik adviseerde om de kapotte tegels niet te verwijderen, omdat dit schade kon veroorzaken aan de aangrenzende tegels en de kleur van de nieuwe voegen zou kunnen afwijken,” aldus Onno. “In plaats daarvan moesten de contactvlakken in de tegels worden opgeruwd voor een betere hechting. Vervolgens moesten de holtes worden gevuld met een reparatiemassa op basis van harshoudende bindmiddelen of mineralen en steengruis. Kunstharsen geven een mooiere oppervlaktedichtheid en zijn ideaal voor donkergezoet Belgisch hardsteen. Daarnaast maken ze het mogelijk om ondiepe beschadigingen effectief te herstellen, waardoor ook tegels met kleine schade behouden konden blijven.”

Kijk voor meer informatie over onze diensten op www.tbafbouw.nl/diensten of bel 070 33 66 500.

Download de gratis TBA-app!