070 33 66 500 info@tbafbouw.nl

Het gebruik van chemische of schurende middelen in badkamers kan onherstelbare schade veroorzaken. Deze schade was ook te zien in een sportcomplex waar in 2014 de doucheruimtes opnieuw betegeld waren. Na enige tijd viel het de schoonmaker op dat het voegwerk in de douches langzaam wegsleet. De sportketen wilde graag weten wat de oorzaak van de slijtage was en schakelde het TBA in voor een schadediagnose.

‘Toen ik in één van de doucheruimtes was zag ik dat de voegen overduidelijk uitgesleten waren’, vertelt TBA-deskundige Hermen de Hek. ‘In dit korte tijdsbestek van een paar jaar kon de slijtage maar één oorzaak hebben: agressieve reinigingsmiddelen. Dit was ook te zien aan de symptomen. Normaal gesproken zitten de voegen vast en lossen ze vanaf de bovenzijde op. Maar ze vallen er niet uit!

De voegen op de vloeren waren erger aangetast dan op de wanden. Dat was ook logisch. Reinigingsproducten lopen over het algemeen snel van de wanden af. Dit geldt niet voor de vloer. Daar blijven de reinigingsproducten langer liggen. Als de voegen eenmaal zijn aangetast kan door een hoge waterdruk het opgeloste voegsel makkelijk wegspoelen.

Als voegmateriaal was Schönox SU voegmortel gebruikt. De productomschrijving is als volgt:

Snelle universeel-flexvoeg

Voor het voegen van grèstegels, porcellanato-grès, splijttegels e.d. met zwak resp. niet-zuigende scherf in duurzaam natte ruimtes en overal daar, waar de voeg aan hoge mechanische en thermische belasting wordt blootgesteld.

Als reinigingsmiddel was Maxifoam Z gebruikt. De eigenschappen volgens het productblad zijn als volgt:

–       Sterk zuur schuimproduct welke na een inwerktijd van enkele minuten zuurbestendige tegels, RVS, chroom, aluminium en kunststoffen kalk- en urinesteen vrij maakt.
–       Na het afspoelen met een combinatie van water en Maxifoam Naglans droogt de ondergrond streeploos.
–       pH ca. 0,5.

Op basis van deze informatie was het geen raadsel om te concluderen dat de schade was veroorzaakt door een te agressief (zuur) reinigingsmiddel. De voegen in de natte delen van de doucheruimtes moesten vervangen worden. Maar allereerst moesten de huidige voegen verwijderd worden. Overvoegen was niet toegestaan. Vervolgens had ik aanbevolen om een epoxymateriaal toe te voegen aan het voegmateriaal. Hierdoor zou het voegwerk beter bestand moeten zijn tegen de hoge dagelijkse water- en reinigingsbelasting. Ook moest de schoonmaker een milder reinigingsmiddel gebruiken.’

Heeft u schade? Bel 070 33 66 500of mail naar info@tbafbouw.nl.

Download de gratis TBA-app!